Marke – Kacige

Povijest kacige, pokrivala za glavu koje služi za zaštitu od jakih udaraca ili ozljeda, seže još u doba Mezopotamije (IV. i III. tisućljeće pr. Kr.). Kacige su u početku bile različitih oblika i izrađene od različitih materijala, poput kože, tkanine, kovine i sl.

Ostaci kacige iz Maratonske bitke, koja se dogodila 490. pr. Kr. na polju sjeveroistočno od Atene

Najstarije kacige u Europi potječu iz brončanog doba. Kacige od kovine počele su se izrađivati otprilike u XII. st. prije Krista. Kroz povijest kaciga je bila većinom zaobljena ili stožasta, izrađena od kovine, kože, tkanine itd. Često je imala različite zaštitne ili ukrasne dodatke te štitnike za čelo, nos, obraze, zatiljak. Rimljani su imali nekoliko vrsta kaciga, od kojih je najčešća bila legionarska i široka gladijatorska kaciga.

Kaciga s marke pronađena je u demilitariziranoj zoni duž granice Sjeverne i Južne Koreje

Najraskošnije kacige izrađivane su u doba baroka, a poneke su bile bogato ukrašene reljefima. Kacige danas koriste vojnici, policajci, vatrogasci, rudari, ronioci, građevinari, motociklisti, sportaši i drugi. Na kacige mogu biti ugrađeni radiouređaji, nosači za različite optičke sprave, ponajprije za naočale za djelovanje u noćnim uvjetima i drugim uvjetima smanjene vidljivosti, kao i viziri za djelovanje u mirovnim i humanitarnim operacijama. Kacige se izrađuju od različitih čvrstih materijala te imaju specifičnosti ovisno o namjeni. Npr. različite boje koriste se u svrhu raspoznavanja (vatrogasne kacige uglavnom su žute ili crvene, ovisno o regiji ili državi, dok vatrogasni zapovjednici često nose kacige drugih boja). Motiv kacige čest je na tzv. vojnim markama (Južna Koreja 2017.; BiH Mostar 2008., Francuska 2018. i dr.). Za zanimljiv dizajn marke HEROS-titan-Helm iz serije Austrijski dizajn iz 2018. godine zaslužan je Hrvat Robert Sabolović, grafičar s austrijskom putovnicom. Njegova kaciga dolazi iz Rosenbauera, svjetski poznatog austrijskog proizvođača vatrogasnih vozila i opreme. Hrvatska tvrtka Šestan-Busch proizvodi stotinjak modela kompozitnih protubalističkih kaciga od aramidnih vlakana twarona i kevlara, i to patentiranim postupkom kojim se balistička svojstva s pomoću strojeva, preša i kalupa vlastite konstrukcije poboljšavaju za 50 posto. Namijenjene su vojsci, policiji i pirotehničarima.

TEKST  Ivo Aščić