Modernizacija Boxera

Članice njemačko-nizozemskog konzorcija ARTEC koji čine tvrtke Krauss-Maffei Wegmann (KMWG) i Rheinmetall MAN Military Vehicles modernizirat će 246 borbena oklopna vozila na kotačima Boxer 8 x 8 njemačkih oružanih snaga na tzv. A2 standard. Ugovor je potpisan s europskom Organizacijom za združeni razvoj naoružanja (OCCAR). Vrijedan je 94 milijuna eura i provodit će se od 2018. do 2023. godine. KMWG će modernizirati 208 vozila (124 oklopnih prevožnjaka, 72 teško zaštićena medicinska vozila i 12 vozila za obuku).

(Foto: Rheinmetall)

Ugradit će novi satelitski komunikacijski sustav, poboljšanu zapovjedno-nadzornu opremu, kao i dodatnu operatersku konzolu za daljinski upravljanu oružnu stanicu. Vozila će dobiti i novi unutarnji prostorni koncept pogodan za ugradnju sustava koji će poboljšati područje vidljivosti vozaču.
Rheinmetall će se pobrinuti za ostatak, tj. 38 vozila koja su isključivo u zapovjednoj konfiguraciji. Modernizirana će ih isporučiti do 2020. godine, a ugovor podrazumijeva poboljšane tehnologije vizualizacije za vozača, oružne sustave (ističe se oružna stanica FLW200), module IT tehnologije i komunikacijske sustave.

Domagoj VLAHOVIĆ