Na čast cijeloj Hrvatskoj vojsci

Na vojničkom natjecanju Best Soldier Competition u organizaciji Kosovskih sigurnosnih snaga skupnik Filip Ličanin odnio je pobjedu u međunarodnoj konkurenciji, a vrlo dobar rezultat ostvario je skupnik Karlo Pavlović

Na primanju ekipe OSRH koja je sudjelovala na kosovskom natjecanju Best Soldier Competition, ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je povezanost sporta i Hrvatske vojske nužna te kako će se i dalje inzistirati upravo na fizičkoj spremnosti hrvatskih vojnika

Travanj 2021. mjesec je u kojem su se hrvatski vojnici itekako dokazali na međunarodnim vojničkim natjecanjima. Podsjetimo, od 8. do 11. travnja na poligonu Camp Ripley u SAD-u narednik Ivo Bašić iz Obavještajne pukovnije, skupnik Eugen Zorić iz Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a i skupnik Eddie Gubić iz Bojne NBKO HKoV-a sudjelovali su na natjecanju Best Warrior Competition u organizaciji Nacionalne garde Minnesote. Rezultati su bili izvanredni: Zorić je osvojio drugo, Bašić treće, a Gubić peto mjesto. Nove dobre vijesti stigle su s natjecanja  Best Soldier Competition u organizaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) na Kosovu održanog od 26. do 30. travnja na kojem su nastupili skupnici Filip Ličanin (Satnija veze GOMBR-a) i Karlo Pavlović (Bojna NBKO HKoV-a).

Poprište natjecanja bilo je u vojarni “Skënderbeu” u gradu Ferizaju (Uroševac), a discipline su bile više-manje tipične za takve oglede: provjera tjelesne spremnosti (sklekovi i pregibi u dvije minute i trčanje 3200 metara), dnevna i noćna navigacija, gađanje iz jurišne puške i samokresa na različitim udaljenostima, prelazak pješačkih prepreka, gađanje ručnom bombom, pružanje prve pomoći i orijentacijska hodnja s naoružanjem, zaštitnom kacigom i opremom težine deset kilograma. Natjecatelji su bili podijeljeni u dvije konkurencije, jednu za pripadnike KSS-a (19 natjecatelja) i drugu međunarodnu (12 natjecatelja) u kojoj su uz pripadnike hrvatskih sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Albanije, Sjeverne Makedonije, SAD-a i Turske. I nakon dva naporna dana, u međunarodnoj je konkurenciji Ličanin odnio pobjedu, a debitant Pavlović zauzeo vrlo dobro mjesto u sredini.  S izvrsnim dvojcem koji je zasigurno podignuo međunarodni ugled hrvatskih vojnika i s njihovim voditeljem ekipe, časničkim namjesnikom Brankom Ramčićem, razgovarali smo 5. svibnja u zagrebačkom kompleksu MORH-a i GS-a. Netom prije primili su ih i čestitali im ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS-a OSRH admiral Robert Hranj.

Maksimalna sprema

Best Soldier Competition međunarodnog je karaktera od 2017. godine. Voditelj Ramčić, prvi dočasnik GOMBR-a, kaže da je natjecanje bilo velik izazov, ali vojnici su ionako, po prirodi, natjecateljski raspoloženi.

 ”Momci su cijelo vrijeme govorili da jedva čekaju da natjecanje počne. To je i normalno. Kad je jednom počelo, vidjelo se da je zahtjevno, tražilo je koncentraciju, pa i određenu taktiku doziranja fizičke i psihičke snage. Na kraju, trud se isplatio. Filip je pobijedio, on već ima iskustva s takvih natjecanja. Karlo je nastupio prvi put, no već ga pripremamo za buduće događaje sličnog tipa,” kaže časnički namjesnik i naglašava da pripreme zapravo stalno traju. Naime, od hrvatskih vojnika traži se visoka razina tjelesne spreme za izvršavanje redovnih zadaća, a Ličanin i Pavlović bili su u programu maksimalne spreme.

Skupnik Filip Ličanin pripadnik je Satnije veze GOMBR-a i u odori OSRH je od 2016. godine

Skupnik Filip Ličanin pripadnik je Satnije veze GOMBR-a i u odori OSRH je od 2016. godine.  Na njoj nosi oznaku koju ima malo koji pripadnik: Značku eksperta pješaštva (Expert Infantryman Badge) koju dodjeljuje Američka kopnena vojska. Početkom 2019. u talijanskom gradu Vicenzi uspješno je prošao niz teških testiranja i obuka da bi zaslužio to prestižno priznanje i to – bez pogreške, što znači da je ušao u kategoriju onih najboljih zvanu True Blue Soldiers. Jednom je sudjelovao i na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH. ”Prije svega, čast mi je bila već što sam odabran predstavljati Hrvatsku vojsku na Kosovu,” kaže skupnik uspoređujući zadaće u Best Soldier Competitionu, koje su slične kao u Prvom za Hrvatsku, no razlika je u konceptu. U Hrvatskoj se praktički sve događa u jednom danu, prolazite dugačku stazu,  računa se vrijeme njezina prolaska i nemate pravo na pogrešku. Na Kosovu imate dva dana, sve se odvija na užem području i svaka se disciplina bodovala, tako da rezultati nisu bili poznati sve do ceremonije proglašenja pobjednika. ”Moram priznati da sam se iznenadio kad su pročitali moje ime. Konkurencija je bila jako dobra, puno njih iz specijalnih postrojbi, pa mi je uspjeh još i draži. No, u mojoj Satniji u kojoj su me dočekali s oduševljenjem kažu da su ionako vjerovali u mene, da manje nisu ni očekivali, jer su vidjeli koliko se trudim i koliko treniram. No, lako im je to sad reći,” smije se pobjednik.

Prvo natjecanje

Skupnik Pavlović u OSRH je od 2015. Zajedno sa spomenutim skupnikom Gubićem, koji se pokazao izvrsnim u Minnesoti, dokazuje da Bojna NBKO ima pripadnike koji se itekako mogu nositi s gardistima i specijalcima. Na svojem prvom natjecanju opravdao je povjerenje i pokazao potencijal. Ne smije se zaboraviti, u međunarodnom je okružju važan segment za uspjeh i prilagodba na drukčije detalje poput, recimo, naoružanja. U Ferizaju su za gađanje korišteni jurišna puška M4 i pištolj Glock 17. ”Prilika da nastupim ispunila me ponosom i zahvalnošću, želio sam ispuniti povjerenje koje su mi ukazali svi, od mojih u postrojbi do prvog dočasnika OSRH i načelnika GS OSRH. Ne, nije mi bio potreban poseban motiv ili poticaj, osjećam ih svakog dana u vojsci u kojoj sam od 2015. Mislim da svi u OSRH to jasno pokazujemo, vidjelo se kad je bilo najteže, prilikom potresa, a vidi se i na ovim natjecanjima,” kategoričan je Pavlović. Od disciplina koje je prošao, najteže su mu bile prepreke s kakvima se u Hrvatskoj još nije susreo i koje traže kombinaciju fizičke snage i izdržljivosti. ”No, sve skupa bilo je jako zanimljivo, a Filip je ostvario izvrstan rezultat. Kao iskusniji, stigao mi je i pomagati savjetima,” zahvaljuje pripadnik Bojne NBKO.  

Ličanin ne spava na lovorikama, nego s nestrpljenjem očekuje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH koje bi se trebalo održati sredinom lipnja. ”To je za mene glavni, najveći događaj i pobjeda bi mi apsolutno značila mnogo, najviše,” najavljuje Ličanin koji će sigurno imati veliku konkurenciju. Samo iz glave, uz Pavlovića, Zorića, Bašića i Gubića, možemo nabrojiti barem još nekoliko desetaka hrvatskih vojnika koji imaju puno pravo nadati se pobjedi…


Čestitke ministra i načelnika

Na primanju ekipe OSRH koja je sudjelovala na kosovskom natjecanju Best Soldier Competition, ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je povezanost sporta i Hrvatske vojske nužna te kako će se i dalje inzistirati upravo na fizičkoj spremnosti hrvatskih vojnika. “Čestitam svima na izvrsnim postignućima na međunarodnom natjecanju gdje su discipline bile iznimno teške. Pokazali ste ne samo svoju fizičku nego i psihofizičku spremu, što je čast cijeloj Hrvatskoj vojsci. Ovim ste dali i poticaj svim svojim kolegama, a i našim saveznicima da se i dalje trude, rade i postižu rezultate,” rekao je ministar obrane.

Admiral Hranj dodao je kako je ovo još jedan od događaja gdje se dokazuje izvrsnost hrvatskih vojnika te kako se oni nalaze u samom svjetskom vrhu vojnih krugova. “Nije dovoljno samo biti dobro uvježban i educiran, svaki vojnik mora imati dobru tjelesnu spremnost. Usto, mora dobro znati izbalansirati i znanje, vještine i tjelesnu spremnost. Ovi naši vojnici to su pokazali i u praksi,” rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Filip KLEN, Branko RAMČIĆ i Kosovske sigurnosne snage