Najam treće Akule

(Foto: Indian Navy)

Indija i Rusija potpisale su ugovor u vrijednosti tri milijarde dolara o najmu treće podmornice na nuklearni pogon koja će u indijske vode stići najranije 2025. Iako točan rok najma nije poznat, izvori navode da će u uporabi indijske mornarice biti najmanje deset godina. Ruska podmornica klase Akula bit će nazvana “Chakra III” i bit će opremljena indijskim sustavima.
Podmornica je stavljena u pričuvu i otpremljena u lučki grad Sjeverodvinsk 2014., a izvori kažu da će ruska strana morati obaviti opsežne radove kako bi ponovno bila prikladna za operativno djelovanje. Radovi uključuju ponovno aktiviranje nuklearnog reaktora koji je napaja te instalaciju i integraciju indijskih sustava. U tom će smislu biti poput novog plovila.
U tijeku su i pregovori o produljenju najma podmornice “Chakra II”, koji završava sljedeće godine. S obzirom na to da će nova podmornica stići najranije do 2025., izvori navode da obje strane žele produljiti najam za najmanje pet godina. “Chakra II” uvedena je 2012. u operativnu uporabu indijske mornarice.
“Chakra III” imat će istisninu 8140 tona, podvodnu brzinu 30 čvorova i radnu dubinu 530 metara. Posada će brojiti 73 člana. Opremljena je četirima 650-milimetarskim i četirima 533-milimetarskim lansirnim cijevima za ruske torpede Type 65 i Type 53. Za pogon će vjerojatno koristiti nuklearni reaktor snage 190 MW.

Maja PTIĆ GRŽELJ