Najbolji u 35. naraštaju dragovoljnog vojnog osposobljavanja

U vojarni “123. brigade HV“ u Požegi  17. listopada održano je natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu 35. naraštaja na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Četiri ročnice i osam ročnika koji su pokazali najbolje rezultate tijekom osam tjedana osposobljavanja natjecali su se za titulu najboljeg…

Četiri ročnice i osam ročnika koji su pokazali najbolje rezultate tijekom osam tjedana dragovoljnog vojnog osposobljavanja natjecali su se za titulu najboljeg. Osim što su svakog tjedna morali pokazati visoku razinu zainteresiranosti i zalaganja na obuci natjecateljima je za nominaciju bila potrebna visoka ocjena na provjeri tjelesne spremnosti te odličan rezultat pismene provjere znanja.

Sunčani ponedjeljak obilježilo je vojničko natjecanje u provjeri znanja i vještina koje su ročnici stekli tijekom obuke. Suočili su se sa stazom koja se sastoji od pješačkih prepreka kombiniranih s radnim točkama na kojima se provjeravaju vojničke vještine. Natjecatelji su trebali pokazati vještine: prvu pomoć, prepoznavanje minskoeksplozivnih sredstava, topografiju i pojedinačnu taktiku, rukovanje osobnim naoružanjem: jurišnom puškom VHS 1 i  pištoljem HS 2000 te vještinu gađanja zračnom puškom sa zaštitnom maskom i bez nje u različitim situacijama. 

Prvo mjesto u kategoriji ročnika osvojio je Josip Čikvar pripadnik 2. satnije, koji nam kaže kako se prijavio na dragovoljno vojno osposobljavanje jer ga je vodila ljubav prema domovini. “To mi je bila želja i maksimalno sam iskoristio ovo vrijeme. Od prvog dana vjerovao sam da mogu i to sam ostvario. Zahvalio bih svim zapovjednicima koji su bili uz nas i pružili nam punu potporu,” rekao je ročnik Čikvar. Drugo i treće mjesto osvojili su Matija Momčilović i Toni Blažević iz 3. satnije.

U kategoriji ročnica prvo je mjesto osvojila Antonija Lemo pripadnica 2. satnije koja je također već duže vrijeme željela doći na dragovoljno vojno osposobljavanje. “Obuka je bila dosta naporna, posebice duge hodnje s velikim teretom. Nisam očekivala da će to biti toliko teško. Kraj obuke zaključila sam postavši najbolja ročnica. Bilo je zahtjevno,
ali na kraju se to isplatilo,“ rekla nam je ročnica Lemo. Drugo i treće mjesto osvojile su Mia Plenča i Matea Očić iz 3. satnije. Najbolji natjecatelji stječu dodatne bodove za eventualno upućivanje na specijalističku vojnu obuku i zaposlenje u OSRH.

Ministar obrane Mario Banožić uručio je nagrade pobjednicima te im čestitao na postignutim rezultatima. “Iskoristio bih ovaj trenutak da čestitam ročnicama i ročnicima 35. naraštaja, koji su pri završetku procesa obuke, na odabiru da služe u Hrvatskoj vojsci i njihovu interesu za daljnjim razvojem unutar sustava Hrvatske vojske. Ovo je prilika čestitati najboljima među njima, koji su se odlučili kroz svoju fizičku i psihičku spremu na natjecanju pokazati da uistinu zaslužuju biti najbolji u naraštaju,” rekao je ministar.

Zahvalio je ročnicima što su se pridružili redovima Hrvatske vojske i time iskazali odlučnost, stav i domoljublje te rekao: “Vi ste težnju k izvrsnosti uzeli kao smjer u svladavanju izazova koji će se nalaziti pred vama. Trebamo i cijenimo takve motivirane vojnikinje i vojnike, one koji će razvijati svoje sposobnosti, ulagati u sebe. Ministarstvo obrane i dalje će se brinuti i ulagati u još bolje uvjete života i rada, u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.”

Ministar Banožić razgovarao je s ročnicama i ročnicima o procesu dragovoljnog osposobljavanja, njihovu viđenju svega što su prošli te svemu što je potrebno učiniti za buduće naraštaje koji će proći dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” ove ga godine završava 83 ročnika i 12 ročnica 35. naraštaja.

Prvo mjesto u kategoriji ročnika osvojio je Josip Čikvar (na slici) pripadnik 2. satnije, drugo i treće mjesto osvojili su Matija Momčilović i Toni Blažević iz 3. satnije. U kategoriji ročnica prvo mjesto osvojila je Antonija Lemo (na slici) pripadnica 2. satnije, drugo i treće mjesto osvojile su Mia Plenča i Matea Očić iz 3. satnije. 

TEKST: Martina Stanković/FOTO: Mladen Čobanović