Prisegnuo 22. naraštaj dragovoljnih ročnika

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u vojarni “123. brigade HV” u Požegi svečano je prisegnulo 160 ročnika, od kojih 27 žena

Na vjernost domovini gromoglasnim “Prisežem!” 9. lipnja u Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, svečano je prisegnulo 160 ročnika 22. naraštaja, od kojih 27 žena.
Tekst prisege pročitao je zapovjednik SzTO-a brigadir Milan Čorak, a postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u “obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti”.
Nakon polaganja prisege, ročnicima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH istaknuvši kako je iznimno ponosan kad vidi mlade osobe koje pristupaju Hrvatskoj vojsci. “Ovi su mladi nasljednici hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, oni danas vode Hrvatsku vojsku u budućnost, u nove izazove. Upravo su oni nova snaga koja naš obrambeni sustav čini jačim, boljim i otvorenim za nova znanja i nova iskustva,” poručio je Krstičević.

Govoreći o vojničkom pozivu ministar je naglasio kako je to poziv koji podrazumijeva domoljublje i sa sobom nosi veliku odgovornost, ali ujedno i veliku čast. “Hrvatski vojnik je brend, cijenjen je u društvu i uvijek je uz svoj narod, spreman pomoći,” rekao je.
Čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH, načelnik GS OSRH general Mirko Šundov naglasio je kako u profesionalnom vojničkom pozivu postoji nekoliko središnjih događaja, a jedan od njih je davanje svečane prisege kojom se obvezuju na časnu i profesionalnu službu.

“Ovom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona, kao i na čuvanje i razvijanje vrednota na kojima je utemeljena naša pobjednička Hrvatska vojska,” poručio je general Šundov.

Ročnik Mario Jukić (24) iz Imotskog, magistar naftnog rudarstva, pojasnio je što ga je privuklo da se prijavi na dragovoljno vojno osposobljavanje: “U vojsku sam se prijavio iz moralnih razloga jer dolazim iz vojničke obitelji.” Također, naglasio je kako smatra da svaka generacija iz pijeteta i poštovanja prema Domovinskom ratu i poginulim braniteljima koji su dali život za svoju domovinu, ima dužnost pridonijeti čuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata, a on je to učio pristupivši obuci dragovoljnog vojnog osposobljavanja.
Svoj doprinos Domovinskom ratu i Hrvatskoj vojsci želi dati i ročnica Martina Juranek iz Donjeg Miholjca, magistrica fizike i informatike koja je nedavno diplomirala naglasivši: “Moja dugogodišnja želja bila je postati časnica Oružanih snaga RH, a dragovoljno vojno osposobljavanje prvi je korak k tome. U daljnjoj se budućnosti vidim u Oružanim snagama RH jer postoji mogućnost daljnjeg usavršavanja u profesionalnoj karijeri.”

Osmotjednoj obuci, koja je započela 11. svibnja 2018., pristupio je ukupno 171 ročnik, od čega 29 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, obuku je završilo 7339 ročnika, od čega 849 ročnica. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.
Obuka 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završava 6. srpnja 2018.

Ivana Valentić Mikšik
Snimila Nina Krnić/OSRH