Prısegnuo 16. naraštaj dragovoljnıh ročnıka

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi danas je, 12. ožujka 2016., održana svečana prisega 16. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Uz ročnike, njihovu rodbinu i prijatelje u Središtu za temeljnu obuku svečanosti su nazočili i brojni gosti, uključujući izaslanika Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) načelnika Glavnog stožera (GS) OS RH general-pukovnika Mirka Šundova, zamjenika ministra obrane RH Tomislava Ivića, pomoćnika ministra obrane Zorana Piličića, zapovjednike grana i drugih ustrojbenih cjelina O SRH, predstavnike MUP-a, lokalne uprave i samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i druge. Prisegu je položilo 424 ročnika i 48 ročnica koji su svoj osmotjedni ciklus osposobljavanja započeli  26. veljače 2016. u Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) “Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Požegi. Središnji je trenutak svečanosti uslijedio nakon što je zapovjednik SzTO-a brigadir Niko Jurilj pročitao tekst prisege postrojenim ročnicima. Gromoglasnim „Prisežem!“ ročnici su obećali da će se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti.

Nakon prisege, ročnicima je čestitao general pukovnik Mirko Šundov, istaknuvši da je dragovoljno služenje prvi korak za buduću karijeru onima koji će postati profesionalci, ali i bitno je za one koji će postati pričuvnici. „Vaša je zadaća da svoje obveze izvršavate odgovorno i savjesno“, poručio je načelnik Glavnog stožera OSRH, dodavši da iza njihove intenzivne obuke stoje iskusni instruktori, spremni prenijeti svoje bogato znanje. Služenje i čuvanje Domovine jedna je od najtežih, ali i najcjenjenijih zadaća, zaključio je Šundov, obrativši se tako i obiteljima ročnika koje su ih podržale u njihovoj odluci.

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjetio je ročnike da pripadaju naraštaju koji služi u godini kada OS RH slave svoju 25. obljetnicu. „Postajete dio vojske pobjednika koja je ispunila svoje zadaće i svojoj domovini podarila slobodu, sigurnost i mir“, rekao je Ivić čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i na želji da služenjem daju doprinos obrambenom sustavu RH. „Uvjeren sam kako su naše Oružane snage ono pravo, poticajno mjesto neprestanog učenja, stjecanja novih iskustava, mjesto visokih standarda“, zaključio je Ivić.

U sklopu svečanosti  službena izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 123. brigade, a u vojarni je bio organiziran i taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom koje koriste OSRH. Tijekom obuke dragovoljni ročnici steći će temeljna vojnička znanja i vještine. Prva i druga faza obuke provodi se u vojarni “123. brigada HV” u Požegi, a treća faza obuke u trajanju od 3 tjedna, provodi se na vojnom poligonu “Gašinci” u terenskim uvjetima. Završetak obuke 16. naraštaja ročnika planiran je u travnju 2016. godine. Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, od 2008. do 2015. godine, 4840 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

D. Vlahović, Foto: S. Brigljević