Prisegnuo 16. naraštaj dragovoljnih ročnika

Gromoglasnim “Prisežem!” svečanu su prisegu u požeškom Središtu položila 424 ročnika i 48 ročnica 16. naraštaja. Načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov uz čestitke im je poručio: “Služenje i čuvanje domovine jedna je od najtežih, ali i najcjenjenijih zadaća…”

U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi održana je 12. ožujka svečana prisega 16. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Uz ročnike, njihovu rodbinu i prijatelje, u Središtu za temeljnu obuku svečanosti su nazočili i brojni gosti, uključujući izaslanika predsjednice Republike načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnika Mirka Šundova, zamjenika ministra obrane RH Tomislava Ivića, pomoćnika ministra obrane Zorana Piličića, zapovjednike grana i drugih ustrojstvenih cjelina OSRH, predstavnike MUP-a, lokalne uprave i samouprave, udruga proizišlih iz Domovinskog rata i druge.
Prisegu su položila 424 ročnika i 48 ročnica koji su osmotjedni ciklus osposobljavanja započeli 26. veljače u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Požegi. Središnji je trenutak svečanosti uslijedio nakon što je zapovjednik Središta brigadir Niko Jurilj pročitao tekst prisege. Gromoglasnim “Prisežem!” ročnici su obećali da će se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti.
Nakon prisege ročnicima je čestitao general-pukovnik Mirko Šundov, istaknuvši da je dragovoljno služenje prvi korak za buduću karijeru onima koji će postati profesionalci, ali i bitno za one koji će postati pričuvnici. “Vaša je zadaća da svoje obveze izvršavate odgovorno i savjesno,” poručio je načelnik Glavnog stožera OSRH, dodavši da iza njihove intenzivne obuke stoje iskusni instruktori, spremni prenijeti svoje bogato znanje. “Služenje i čuvanje domovine jedna je od najtežih, ali i najcjenjenijih zadaća,” zaključio je general Šundov, obrativši se tako i obiteljima ročnika koje su ih podržale u njihovoj odluci.
Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjetio je ročnike da pripadaju naraštaju koji služi u godini u kojoj Oružane snage RH slave svoju 25. obljetnicu. “Postajete dio vojske pobjednika koja je ispunila svoje zadaće i svojoj domovini podarila slobodu, sigurnost i mir,” rekao je Tomislav Ivić čestitajući ročnicima na motiviranosti i na želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH. “Uvjeren sam kako su naše Oružane snage ono pravo, poticajno mjesto neprestanog učenja, stjecanja novih iskustava, mjesto visokih standarda,” zaključio je Ivić.
U sklopu svečanosti izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 123. brigade, a u vojarni je bio organiziran i taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom koje koriste Oružane snage Republike Hrvatske.


Tijekom obuke dragovoljni ročnici steći će temeljna vojnička znanja i vještine. Prva i druga faza obuke provode se u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi, a treća, koja traje tri tjedna, na vojnom poligonu “Gašinci” u terenskim uvjetima. Završetak obuke 16. naraštaja planiran je u travnju. Od 2008. do 2015. godine, 4840 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.


ročnica Tanja LOVRIĆ (Bjelovar)
Ovo je prvi korak prema nečemu što sam htjela od malena, što me oduvijek zanimalo. Dakle, ako je ikako moguće, želim postati profesionalna pripadnica Oružanih snaga. Iskreno, obuka mi nije toliko zahtjevna koliko sam mislila, sve se da izdržati, zahvaljujući i našim instruktorima kojima ću i ja ovaj put dati ocjenu: odličan.
ročnik Mile Čakarun (Zadar)
Nisam posebno zainteresiran ni za jednu granu ili postrojbu, samo želim postati dio vojnog sustava. Što se tiče dragovoljnog služenja, najzanimljiviji dio tek dolazi nakon prisege kad ćemo ići na poligon “Gašinci”. Zasad sve ide onako kako sam zamišljao. Što mi je najteže? Slaganje ormara i kreveta, ostalo je sve lako (smijeh).


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Stjepan BRIGLJEVIĆ