Nigerija kupila Maraudere

Južnoafrička tvrtka Paramount Group objavila je krajem ožujka da je u Nigeriju izvezla vozila za protuminsku zaštitu (Mine-Resistant Ambush Protected – MRAP) Marauder.
Vijest je potvrdila raniju iz istog mjeseca da se vozila nabavljaju za kopnenu pukovniju nigerijskog zrakoplovstva.
Portal defenceWeb spominje u tekstu o akviziciji da pustinjska kamuflaža vozila sugerira da će biti razmještena u sjeveroistočni dio Nigerije, u regiju Chad Basin u kojoj se nigerijska vojska bori protiv militantne skupine Boko Haram.

(Foto: Paramount Group)

Marauder MRAP mase je 15 tona, postiže najveću brzinu od 120 km/h na ravnom terenu i može izdržati bočnu eksploziju do 50 kilograma eksploziva, što će nigerijskim postrojbama pružati bolju zaštitu od improviziranih eksplozivnih naprava koje koristi Boko Haram. Kako su Marauderi za Nigeriju opremljeni kupolom Snake Head jordanske proizvodnje naoružanom strojnicom 7,62 mm, Paramount navodi da se mogu koristiti i kao borbena vozila.
Paramount nije naveo koliko je vozila isporučeno, a defenceWeb još prije je izvijestio da je stigla prva serija, s mogućnošću naknadnih narudžbi.
Nigerijska obrambena industrija mala je, ali tvrtka Proforce razvila je autohtoni MRAP nazvan Ara, koji ulazi u operativnu uporabu nigerijske vojske. Partnerstvo s afirmiranom tvrtkom kao što je južnoafrički Paramount moglo bi biti poticaj za nigerijsku industriju.

Doris RAVLIĆ