Afrički Dameni

(Ilustracija: Damen)

Damen Shipyards Cape Town (DSCT), južnoafrička podružnica poznate nizozemske brodograđevne tvrtke, 23. veljače svečano je položila kobilicu prvog u klasi višenamjenskih obalnih ophodnih brodova (Multi-mission Inshore Patrol Vessel – MMIPV) za južnoafričku mornaricu. Akvizicija MMIPV-a odobrena je u listopadu 2017. u okviru Projekta Biro u vrijednosti od 1,5 milijardi randa (nešto više od milijardu dolara). Novi brod, oznake P1571, bit će dovršen 2021., a očekuje se da će u operativnu uporabu ući u lipnju te godine. Isporuka druge i treće platforme očekuje se tijekom 2022., odnosno 2023.
Obalni ophodni brodovi bit će prva južnoafrička plovila dizajnirana s Damenovim Sea Axe pramcem. Riječ je o pramcu u obliku sjekire s ravnim rubovima koji reže vodu, minimalizira udaranje, pruža bolju sigurnost i udobnost te znatno smanjuje potrošnju goriva i emisiju stakleničkih plinova.
Damen je uspješan i u drugim dijelovima Afrike: nigerijska državna tvrtka Homeland Integrated Offshore Services of Nigeria (HIOS), naručila je dodatna dva ophodna broda Damen 3307. Nabava će povećati ukupan broj tih plovila u Nigeriji na osam. Ophodni brodovi 3307 temelje se na Damenovu brzom opskrbnom brodu tipa 3307, imaju jednake performanse i ekonomičnost potrošnje goriva uz najveću brzinu od 30 čvorova. Dobra plovidbena svojstva duguju dizajnu pramca Axe Bow.
HIOS je osnovan 2006. s ciljem pružanja potpore međunarodnim tvrtkama koje rade na naftnim i plinskim poljima u Nigeriji, na moru i na obali.

Maja PTIĆ GRŽELJ