Novi ophodni brodovi za Meksiko

Tajništvo RM-a Meksika (SEMAR) s nizozemskom je tvrtkom Damen Shipyards Group (DSG) potpisalo ugovor o gradnji i opremanju novih triju obalnih ophodnih brodova klase Tenochtitlán. Brodovi se temelje na projektu Damen Stan Patrol 4207. DSG je 6. siječnja objavio priopćenje u kojem navodi kako će osigurati inženjerstvo, pakete materijala, tehničku podršku tijekom gradnje i obuku posade. Brod će se graditi u meksičkom vojnom brodogradilištu Astillero de La Secretaria Marina (ASTIMAR) No. 1 smještenom u gradu Tampicu na obali Meksičkog zaljeva. Akvizicijom triju novih plovila ukupan će se broj jedinica čitave klase popeti na deset brodova. Nova će serija ophodnih plovila nositi imena meksičkih povijesnih znamenitosti, a porinuće se očekuje tijekom 2016. godine. Osnovne su brodograđevne značajke plovila duljina 42,8 m, širina 7,1 te istisnina 238 t. Propulzijskim sustavom koji se temelji na dizelskim motorima i dvama vijcima s upravljivim usponom krila postižu se brzine u rasponu od 25 do 30 čvorova. Posadu čini od 16 do 18 mornara i časnika. Temeljno naoružanje sastoji se od strojnice tipa Browning M2, a na krmenoj je rampi smještena pomoćna brodica s vodomlaznom propulzijom koju je moguće spustiti i vratiti tijekom plovidbe matičnog broda.

(Foto: Damen Shipyards Group)

Još početkom 2014. najavljeno je da Mornarica planira nabavu najmanje 14 obalnih ophodnih brodova koji će činiti klasu Tenochtitlán do 2018. godine. Prema nekim procjenama, broj plovila u klasi mogao bi narasti i na 17, međutim, zasad za to ne postoje jasne potvrde. Ugovor o gradnji prvih pet ophodnih brodova klase potpisan je 2011. godine. Gradnja prvih dvaju plovila “Tenochtitlán” (PC-331) i “Teotihuacán” (PC-332) započela je nakon potpisivanja ugovora, a dostavljeni su sredinom 2012. Obalni ophodni brodovi klase Tenochtitlán zamijenit će manje ophodne brodove klase Azteca koji su u aktivni sastav Mornarice ušli sredinom i krajem 1970-ih.


U zadnjih je pet godina Damen svoja ophodna plovila dostavio ratnim mornaricama Bugarske (2010.), Albanije (2012.) i Bahama (2015.).


Maja PTIĆ GRŽELJ