Novi talijanski ophodni brodovi

Talijanska ratna mornarica primit će sedam novih višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) o čemu svjedoči objava ugovora 11. studenog. Ugovor je dodatak sporazumu koji je bio potpisan u svibnju ove godine. Inicijalno je planirana gradnja šest jedinica s opcijom dodatna četiri. Ugovor je za mornaricu potpisao OCCAR, europska organizacija za nabavu, zadužena za upravljanje programom PPA. Kao proizvođač potpisan je RTI konzorcij koji se sastoji od brodograđevne grupacije Fincantieri i tvrtke Finmeccanica, odnosno njezine podružnice Selex ES.

Višenamjenski odobalni ophodni brod talijanske mornarice rabit će se za zadaće ophodnje, traganja i spašavanja te zadaće civilne zaštite. Osim toga, 132,5 m dug brod postizat će maksimalnu brzinu 33 čv. Plovilo će imati mogućnost smještaja 171 člana posade i opskrbe pitkom vodom potrebnim dijelovima zemlje. Osposobljen će također biti za rad s brzim plovilima, kao što je gumenjak s tvrdim dnom (RHIB) duljine do 11 m. (Ilustracija: OCCAR)

Program PPA je dio cjelokupnog programa obnove brodovlja talijanske ratne mornarice vrijednosti 5,4 milijarde eura koji je pokrenut ranije ove godine. Do kraja godine, talijanska će mornarica naručiti sva planirana plovila: sedam višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova, jedan logistički brod (LSS), jedan desantni helikopterski dok (LHD) te dvije vrlo brze višenamjenske jedinice namijenjene potpori specijalnim operacijama. Logistički brod (LSS) naručio je u svibnju OCCAR dok je desantni helikopterski dok (LHD) naručilo Ministarstvo obrane u srpnju ove godine. Očekuje se kako će ugovor za gradnju, opremanje i dostavu dviju vrlo brzih višenamjenskih jedinica biti potpisan do kraja 2015. Ukupno gledajući, sva naručena plovila dostići će financijsku vrijednost proračuna od 5,4 milijarde eura pa će se opcija od preostala tri broda PPA morati financirati dodatnim proračunskim sredstvima. Sukladno terminskim planovima od 2021. do 2026. isporučivat će se po jedan ophodni brod godišnje s iznimkom 2024. kad će biti dostavljena dva plovila.

Maja PTIĆ GRŽELJ