Gradi se prvi talijanski PPA

Fincantieri je 13. veljače svečano označio početak gradnje prvog od sedam novih višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) namijenjenih talijanskoj mornarici. Gradnja je započela rezanjem prve čelične ploče u brodogradilištu u Muggianu (La Spezia). Sukladno terminskim planovima, plovilo će biti isporučeno 2021. godine.
PPA je dio cjelokupnog programa obnove brodovlja talijanske mornarice, a vrijedan je 5,4 milijarde eura. Do kraja 2017. talijanska mornarica naručit će sva planirana plovila: sedam višenamjenskih odobalnih ophodnih brodova, logistički brod (LSS), desantni helikopterski dok (LHD) te dvije vrlo brze višenamjenske jedinice namijenjene potpori specijalnih operacija.

(Foto: Fincantieri)

Višenamjenski odobalni ophodni brod služit će za zadaće ophodnje, traganja i spašavanja te zadaće civilne zaštite. Bit će dobro naoružan, poput borbenog broda tzv. prve linije. Bit će dug 132,5 m, postizat će najveću brzinu od 33 čvora, pogonjen dizelskim i plinsko turbinskim postrojenjem u CODAG konfiguraciji te električnim pogonskim sustavom. Moći će smjestiti 171 člana posade, a bit će osposobljen i za rad s brzim plovilima, kao što je gumenjak s tvrdim dnom (RHIB) duljine do 11 m koji će biti smješten po boku, na sredini broda i na krmi. Gumenjacima će se rukovati s pomoću bočnih dizalica, odnosno krmene rampe za izvlačenje.
Plovila će biti izgrađena u tzv. integriranom brodogradilištu Riva Trigoso i Muggiano. Od 2021. do 2026. isporučivat će se po ophodni brod godišnje, s iznimkom 2024. kad će biti isporučena dva plovila.

Maja PTIĆ GRŽELJ