Porinut prvi talijanski PPA

(Foto: Fincantieri)

Talijanska ratna mornarica porinula je u Fincantierijevu brodogradilištu u Muggianu prvi novi višenamjenski odobalni ophodni brod (Pattugliatore Polivalente d’Altura – PPA). Poznat pod budućim imenom “Paolo Thaon di Revel”, prvi je od sedam brodova u klasi. Fincantieri očekuje da će ga isporučiti 2021., a ostale isporuke uslijedile bi od 2022. do 2026. godine. PPA je dio plana obnove flote talijanske mornarice vrijednog 5,4 milijarde eura. Osim ophodnih plovila, predviđena je i gradnja logističkog broda (LSS), velikog desantnog broda (LHD) te dvaju vrlo brzih višenamjenskih plovila za potporu specijalnim operacijama.
Višenamjenski odobalni ophodni brod služit će za potporu različitim zadaćama i operacijama, od ophodnje i spašavanja do civilne zaštite i borbenih operacija. Plovila se grade u trima različitim konfiguracijama odnosno inačicama: Light, Full i Light Plus. Inačica Light bit će opremljena osnovnim samoobrambenim topničkim sustavima; Light Plus bit će sposobna i za protuzračnu obranu; Full će se moći suočavati s prijetnjama u površinskim, zračnim i podvodnim područjima. Ophodno plovilo duljine 132,5 m bit će osposobljeno i za rad s brzim gumenjacima s tvrdim dnom (RHIB) duljine do 11 m, koji će biti smješteni na boku, sredini broda te krmi. Gumenjaci će se spuštati u more i podizati s pomoću bočnih dizalica, odnosno krmene rampe za izvlačenje. Najveća brzina prelazit će 31 čvor. Brod će moći smjestiti 171 člana posade. Kako je opremljen kombiniranim dizelskim i plinsko-turbinskim (CODAG) pogonskim postrojenjem te električnim pogonskim sustavom, moći će distribuirati električnu energiju ukupne snage 2000 kW na kopno.
“Paolo Thaon di Revel” plovilo je Light konfiguracije. Očekuje se kako će do prvog listopada biti podvrgnut prvoj seriji brodograđevnih ispitivanja, odnosno pokusnih plovidbi. Sva će plovila biti izgrađena u tzv. integriranom brodogradilištu u Rivi Trigosu i Muggianu. U ožujku je Fincantieri počeo gradnju četvrtog PPA-a.

Maja PTIĆ GRŽELJ