Porinut talijanski “Vulcano”

Brodograđevna grupa Fincantieri porinula je krajem lipnja u brodogradilištu Muggiano kod La Spezije novi brod namijenjen potpori (Logistic Support Ship – LSS) imena “Vulcano” i oznake A 5335.
Fincantieri je izgradio logistički brod u okviru ugovora koji je dodijelila Europska organizacija za vojnu nabavu (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement – OCCAR) u svibnju 2015. u ime Ministarstva obrane Italije. Trup plovila čine tri glavna modula izgrađena u Fincantierijevim brodogradilištima Castellammare di Stabia (pramčani) i Riva Trigoso (središnji i krmeni modul). Moduli su potom sastavljeni u brodsku cjelinu na plutajućem doku brodogradilišta Muggiano. Opremanje će se nastaviti do prosinca ove godine, a onda slijede brodograđevne i primopredajne pokusne plovidbe te ispitivanje borbenih sustava, sve prije planirane isporuke u rujnu 2019. godine.

(Foto: Fincantieri)

Osnovne brodograđevne značajke broda “Vulcano” očituju se u istisnini od 27 200 tona pri punom opterećenju, duljini preko svega 192,2 m te 24 m širine. Dio središnjeg trupa produljen je za 11,2 m kako bi se povećao prostor za ukrcano osoblje tijekom ekspedicijskih misija, što je proizišlo iz nedavnih operativnih iskustava talijanske mornarice. Plovilo je klasificirano prema RINA standardima, ima dvostruku oplatu trupa radi temeljnog taktičko-tehničkog zahtjeva za dopunu goriva tijekom plovidbe na moru i vertikalnog nadopunjavanja s pomoću dvaju helikoptera tipa EH101. “Vulcano” ima osiguran smještaj za ukupno 235 osoba i opremljen je medicinskom jedinicom u skladu s NATO-ovim standardom Role 2. U zadaćama i operacijama humanitarne pomoći i pomoći u katastrofama, plovilo osigurava pitku vodu i električnu energiju na kopnu.
LSS je opremljen četirima stanicama za nadopunu tekućina (dvjema na svakoj strani); dvjema stanicama (jedna po strani) za prijenos teških tereta; dvjema stanicama (jedna na svakoj strani) namijenjenim lakim materijalima te krmenom stanicom namijenjenom isključivo nadopuni gorivom. Cjelokupan paket stanica osigurat će kanadska tvrtka Hepburn Engineering.

Maja PTIĆ GRŽELJ