Porinut korejski desantni brod

Južnokorejski brodograditelj Hyundai Heavy Industries (HHI) porinuo je drugi desantni brod tipa LST-II (tank landing ship) namijenjen ratnoj mornarici Republike Koreje. Brodograđevna tvrtka planira isporuku plovila u drugoj polovini 2016. godine, objavljeno je 22. prosinca. Brod Cheonjabong nosi oznaku 687, porinut je 15. prosinca u HHI-ovu brodogradilištu u Ulsanu. Svoju bi potpunu operativnost u sastavu korejske mornarice trebao postići tijekom 2017. Financijska vrijednost ugovora o gradnji broda Cheonjabong iznosi 116 milijuna američkih dolara, a ugovor je najavljen u prosincu 2013. Ista je brodograđevna tvrtka odabrana za gradnju trećeg desantnog plovila u klasi. Korejska ratna mornarica trebala bi upravljati klasom od ukupno četiri desantna broda. Ugovor o gradnji, opremanju i dostavi četvrtog broda u klasi tek treba biti dodijeljen jednom od korejskih brodogradilišta.

(Foto: ROK Navy)

Osnovne brodograđevne karakteristike očituju se u duljini 126,9 m, standardnoj istisnini od 4950 t i smještajnim kapacitetima za 120 članova posade. Plovilo ima najveću širinu 19,4 m i gaz trupa 5,4 m. Može se smjestiti i transportirati 300 vojnika u punoj borbenoj spremi te dva manja desantna broda. Desantno je plovilo opremljeno sletnom palubom koja može primiti i do dva helikoptera uključujući i helikoptere tipa UH-60A. Pogonjen četirima MAN 12V28/33D dizelskim motorima te dvjema propelerskim osovinama postiže najveću brzinu od 23 čv, krstareću brzinu 18 čv dok standardni doplov iznosi 8000 NM pri brzini od 12 čv.
Prvo plovilo u klasi LST-II imena Cheonwangbong (686) izgradilo je drugo korejsko brodogradilište, tj. Hanjin Heavy Industries u Pusanu, a u operativnoj je uporabi od 28. studenog 2014.

Maja PTIĆ GRŽELJ