Porinut novi tajlandski ophodni brod

Prvi ophodni brod imena “Laemsing” (561), projektne oznake M58 i namijenjen potrebama Kraljevske tajlandske ratne mornarice porinut je krajem kolovoza u mornaričkom brodogradilištu Thonburi Naval Dockyard u Bangkoku. Projekt broda izradila je tvrtka Marsun koja je i nosilac krovnog ugovora o gradnji i opremanju. U prosincu 2013. prvi je put najavila kako joj je dodijeljen ugovor za izgradnju 58-metarskog broda, što je ujedno i najveće ophodno plovilo koje je Kraljevska tajlandska ratna mornarica dosad od nje naručila.

(Foto: Royal Thai Navy)

Prema objavljenim specifikacijama, “Laemsing” je naoružan glavnim pramčanim topom 76/62 mm, topom kalibra 30 mm usmjerenim prema krmi te dvjema strojnicama kalibra 12,7 mm. Trup plovila izveden je od brodograđevnog čelika, duljine 58 m, širine 9,3 m, gaza 2,5 m te istisnine 520 tona pri najvećem stanju krcanja. Plovilo je pogonjeno trima Caterpillarovim 3516C dizelskim motorima koji pokreću jedan vijak s promjenjivim i dva s fiksnim usponom krila. Očekivana najveća brzina prelazi 24 čvora, a doseg plovidbe iznosi 2500 NM. Posadu čine 53 časnika i mornara.
Prema trenutačnim planovima, isporuka se očekuje 2016. godine. Temeljne će zadaće novog ophodnog broda biti usmjerene na pomorsku ophodnju, traganje i spašavanje te preostale dužnosti nadzora i zaštite.

Maja PTIĆ GRŽELJ