Porinut zadnji talijanski FREMM

(Foto: Fincantieri)

Fincantieri je 25. siječnja u brodogradilištu Riva Trigoso u Genovi porinuo desetu, ujedno i zadnju ugovorom predviđenu fregatu programa FREMM za talijansku mornaricu. Za brod “Emilio Bianchi” oznake F589 slijede aktivnosti opremanja, i to u vojnom brodogradilištu Muggiano u La Speziji. Isporuka je planirana za 2021. godinu. Poput prethodnika, fregata će imati visok stupanj fleksibilnosti i moći će djelovati u brojnim taktičkim situacijama. S duljinom od 144 metra i širinom 19,7 metara, imat će istisninu pri najvećem opterećenju od približno 6700 tona. Najveća brzina prelazit će 27 čvorova, a moći će smjestiti 200 članova posade.
Talijanska mornarica obnovit će putem programa FREMM kapacitete i popuniti flotu nakon što su iz operativne uporabe povučene sve fregate klase Lupo. Sredinom idućeg desetljeća tako će biti i s preostalim fregatama klase Maestrale. Obje klase fregata izgradio je Fincantieri sedamdesetih i osamdesetih godina.
Talijanska mornarica naručila je deset fregata od tvrtke Fincantieri u okviru talijansko-francuskog programa FREMM pod koordinacijom europske Organizacije za združeni razvoj naoružanja. Program uključuje izgradnju osamnaest brodova, deset za Italiju i osam za Francusku, za koju je još preostala isporuka dviju fregata u inačici za protuzračnu obranu. Također, po fregatu programa FREMM u operativnoj uporabi imaju ratne mornarice Egipta i Maroka.

Maja PTIĆ GRŽELJ