Dostavljena treća francuska FREMM fregata

Francuski je vojno-brodograđevni konzorcij DCNS nakon uspješnih pokusnih plovidbi 16. ožujka dostavio treću fregatu klase Aquitaine programa FREMM (Frégate Européenne Multi-Mission). Fregata “Languedoc” (D653) dostavljena je europskoj organizaciji za vojnu nabavu (OCCAR) u ime francuske agencije za vojnu nabavu (DGA) u bazi RM-a Francuske u Toulonu. Brod je u srpnju 2015. porinut u DCNS-ovu brodogradilištu Lorient, pokusne plovidbe započele su u listopadu, a konačna primopredajna ispitivanja obavljana su u Toulonu od sredine veljače ove godine.

(Foto: DCNS)

Fregata “Languedoc” slijedi prvi brod u klasi imena “Aquitaine” (D650) dostavljen u listopadu 2012. i drugi imena “Provence” (D652) dostavljen u lipnju 2015. godine. “Languedoc” je prva FREMM fregata čija se baza nalazi u Toulonu. Od ukupno osam fregata FREMM programa namijenjenih RM-u Francuske, trenutačno se u različitim fazama gradnje nalaze tri inačice namijenjene protupodmorničkom djelovanju nazvane “Auvergne”, “Bretagne” i “Normandie” koje bi trebale biti dostavljene 2017., 2018. i 2019. (Šesti brod u klasi nosi ime “Normandie” koje je zapravo bilo namijenjeno drugom plovilu u klasi poslije prodanom Egiptu.) Do 2022. planirana je zamjena postojećih fregata klase Tourville (Type F67) i klase Georges Leygues (Type F70) ASW inačicama FREMM-a, a dvije fregate namijenjene PZO-u zamijenit će brodove “Cassard” (D614) i “Jean Bart” (D615).
Fregate FREMM imaju istisninu oko 6000 tona, duljinu 142 m, širinu 20 m i doplov 6000 NM pri brzini od 15 čvorova. Ugrađuje se CODOG odnosno CODAG propulzijska konfiguracija, a pogon se sastoji od dizelskih motora i/ili plinskih turbina GE/Fiat Avio LM2500. Takva pogonska konfiguracija omogućuje postizanje brzine veće od 27 čvorova. Na krmenom je dijelu broda postavljena i helikopterska platforma koja ima mogućnost nošenja jednog helikoptera NH90. Fregate programa FREMM ubrajaju se u tehnološki najnaprednija i najkonkurentnija plovila na tržištu. Nose iznimno jako naoružanje i opremljene su najsuvremenijim oružnim sustavima i opremom što uključuje višenamjenski radar Herakles i torpeda MU90.

Maja PTIĆ GRŽELJ