FREMM napreduje velikim koracima

Francuski je vojno-brodograđevni konzorcij DCNS 16. rujna u Lorientu porinuo najnoviju fregatu klase Aquitaine programa FREMM (Frégate Européenne Multi-Mission). Fregata “Bretagne” naručena je za francusku mornaricu. Porinuće slijedi dostavu trećeg plovila klase Aquitane, nazvanog “Languedoc”, iz ožujka ove godine. Prva i druga fregata, “Aquitaine” i “Provence”, dostavljene su 2012. odnosno 2015. godine. Inačica fregate namijenjene protupodmorničkom djelovanju (ASW), imena “Auvergne”, četvrti FREMM za Francusku, porinuta je prošle godine. Prvu seriju brodograđevnih pokusnih plovidbi započela je 26. rujna, a dostava se očekuje 2017. godine. Za razliku od prijašnjih plovila, čije su pokusne plovidbe trajale od osam do devet tjedana, DCNS je za taj brod predvidio šest tjedana. Preostala dva ASW FREMM-a, “Bretagne” i “Normandie”, trebala bi biti dostavljena 2018. i 2019. godine. Do 2022. planirana je zamjena postojećih fregata klase Tourville (Type F67) i klase Georges Leygues (Type F70) ASW inačicama FREMM-a, a dvije PZO FREMM fregate zamijenit će brodove “Cassard” (D614) i “Jean Bart” (D615).

(Foto: Fincantieri)

Fregate FREMM imaju istisninu oko 6000 tona, duljinu 142 m, širinu 20 m i doplov 6000 NM pri brzini od 15 čvorova. Ugrađuje se CODOG odnosno CODAG propulzijska konfiguracija, a pogon se sastoji od dizelskih motora i/ili plinskih turbina GE/Fiat Avio LM2500. Takva pogonska konfiguracija omogućuje postizanje brzine veće od 27 čvorova. Na krmenom je dijelu broda postavljena i helikopterska platforma koja ima mogućnost nošenja jednog helikoptera NH90. Fregate programa FREMM ubrajaju se u tehnološki najnaprednija i najkonkurentnija plovila na tržištu. Nose jako naoružanje i opremljene su najsuvremenijim oružnim sustavima i opremom što uključuje višenamjenski radar Herakles i torpede MU90.
Talijanska je mornarica 30. rujna primila u operativnu uporabu svoju petu FREMM fregatu klase Carlo Bergamini, imena “Alpino”. FREMM fregate “Carlo Bergamini” i “Virginio Fasan” dostavljene su tijekom 2013., “Carlo Margottini” tijekom 2014., a “Carabiniere” 2015. godine. Prema ugovoru iz travnja 2015., za Italiju će se graditi ukupno deset fregata, a dostava zadnjih dviju predviđena je nakon 2020. godine. Talijanski dio programa FREMM tad će biti zaključen.

Maja PTIĆ GRŽELJ