Obilježen Dan Inženjerijske bojne

U vojarni “126. brigade HV-a” u Sinju 9. listopada svečano je obilježen Dana roda inženjerije i Dan Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade.
Svečanost je započela postrojavanjem pripadnika Bojne, a nakon prijavka, intoniranja himne i minute šutnje za sve poginule pripadnike OSRH u Domovinskom ratu, zapovjednik Inženjerijske bojne pukovnik Alen Ković sve je nazočne podsjetio na dane ustrojavanja postrojbe, kao i na provedene aktivnosti te one koje slijede do kraja godine. Izlaganje je zaključio riječima: “Kao što vidite, pred nama su novi i veliki izazovi. Da nam dan traje 48, umjesto 24 sata, bilo bi nam malo za provedbu svih planiranih i zapovjeđenih zadaća, ali ne sumnjam u uspjeh. Znam da u postrojbi imam kvalitetan kadar koji je spreman odraditi i najzahtjevnije zadaće, tako da vjerujem da ćemo sve navedene aktivnosti odraditi uz puni angažman.”
Slijedila je svečanost uručenja činova, nagrada i pohvala zaslužnim pripadnicima Inženjerijske bojne, nakon čega im se obratio načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadir Željko Nakić. Istaknuo je važnost inženjerijskih postrojbi u provedbi svih oblika borbenih djelovanja, ali i njihovu važnu ulogu u pomoći civilnom stanovništvu. “Vaša nesebičnost i spremnost pomoći jedni drugima neka budu zdravi temelji na kojima počiva svaka uspješna postrojba,” rekao je brigadir Nakić te čestitao inženjercima Dan roda i Dan bojne.
Obilježavanje je nastavljeno svečanom misom koju je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio kapelan vojne kapelanije Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta fra Ilija Mikulić. Nakon mise slijedio je obilazak stambenih objekata u vojarni te stalnog postava Muzeja Sinjske alke.

Z. Smoljo