Obilježena 25. obljetnica stradanja Vukovara – grada heroja

U Vukovaru je danas, 18. studenoga 2016. godine, obilježena 25. obljetnica stradanja grada heroja. Tom je prigodom počast Vukovaru, njegovim braniteljima kao i svim žrtvama, odalo gotovo sto tisuća ljudi koji su od ranog jutra pristizali iz svih dijelova zemlje i inozemstva.
U jutarnjim satima na stadionu u Vukovaru okupili su se hrvatski branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja. Okupljeni pod nazivom „Heroji bitke za Vukovar i Hrvatsku“ skupa su stigli u dvorište Opće županijske  bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. Tamo je tradicionalno u 10 sati počeo program obilježavanja vukovarskog stradanja uz nazočnost državnog vrha na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. Izaslanstvo MORH-a predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a izaslanstvo OSRH predvođeno je načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom.
Prigodni program u dvorištu Opće županijske bolnice obilježen je nastupom Klape HRM-a “Sveti Juraj” te Darka Milasa i Branka Čulića-Vukovarca. „Ovo je dan koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora trebamo ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je 25. obljetnica od okupacije Vukovara i Dan sjećanja prigoda da se izrazi duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku te da se uvijek prisjećamo njihove žrtve. „Ovo jedinstvo koje vidimo u Vukovaru neka bude poticaj za djelovanje u budućnosti“, istaknuo je premijer.
Nakon minute šutnje za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, tradicionalna „Kolona sjećanja“ krenula je od bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Kolonu su predvodili hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji. Na grobnice poginulih branitelja, te ispred središnjeg križa položeni su vijenci i zapaljene su svijeće.
Na Memorijalnom groblju služeno je euharistijsko slavlje za poginule i nestale Vukovarce, kao i za sve sudionike Domovinskog rata, a predvodio ga je kardinal Josip Bozanić.“ Danas smo u ovako velikom broju okupljeni u Vukovaru iz svih krajeva Lijepe naše. Toliko nam toga ovdje dolazi u misli i dotiče nam srce dok svatko od nas na svoj način proživljava i bol i ponos“, rekao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić.
U 17 sati s obale će u Dunav biti puštene svjetiljke koje će činiti „svjetlosnu rijeku sjećanja“ u spomen na ubijene i nestale branitelje.
Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Stoga se 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, temeljem odluke Hrvatskog sabora iz 1999. godine.
Foto: MORH/ T. Brandt