Obilježena 31. obljetnica Gromova

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji 13. svibnja obilježena je 31. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi.

Obilježavanje je počelo kod spomen-obilježja pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje. Tom prigodom novim su pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi uručene beretke.

Svečanosti je nazočio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik GMBR-a HKoV-a brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi bojnik Vlatko Klarić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

“Danas ste postali članovi jedne velike i ponosne obitelji, povezane čašću, ponosom, ljubavi prema domovini i zelenom beretkom s grbom Groma. Neka vam povjesnica 2. gardijske brigade i žrtva njezinih pripadnika bude misao vodilja, konstantna opomena na cijenu koja je plaćena,” naglasio je bojnik Klarić.

Predsjednik Milanović u prigodnom je obraćanju poručio da su nasljednici slavne vojske koja je dobila rat. “Zapovjednici iz tog vremena još su uvijek tu s nama. To su ljudi koji će za deset godina svi biti u mirovini i pričat će svoju priču, legendu i istinu. To su stvari koje se ne smiju zaboraviti,” istaknuo je.

Čestitke Gromovima uputio je i ministar obrane Mario Banožić te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Vaše zelene beretke bile su prepoznatljive u svim hrvatskim krajevima i u akcijama i operacijama Hrvatske vojske. U ratnim godinama odlikovala vas je hrabrost, ustrajnost i čast, vodila vas je čežnja za slobodnom Hrvatskom, koju ste i ostvarili,” spomenuo je u čestitki ministar Banožić, istaknuvši da su u Domovinskom ratu dali izniman doprinos oslobađanju Hrvatske.

“U Domovinskom ratu bili ste na mnogim bojišnicama, branili napadnute i oslobađali okupirane dijelove naše domovine od početka velikosrpske agresije na Hrvatsku pa sve do naše konačne pobjede… U Domovinskom ratu vodila nas je snaga zajedništva. Zajedno smo obranili i oslobodili našu domovinu, zajedno smo pobijedili! Djelujmo zajedno i danas, kad smo suočeni s novim izazovima, na dobrobit naše domovine i našeg naroda. Budite ponosni na svoj doprinos u obrani i oslobađanju naše domovine kao što je hrvatski narod ponosan na Hrvatsku vojsku, u čijim su redovima i danas sljednici naših gardijskih brigada, a među njima i Gromovi, koji s ponosom nose zelenu beretku baš kao i vi jer – jednom Grom, zauvijek Grom,” stoji u čestitki ministra Medveda.

OJI

Foto Ured PRH