Ugovor za gradnju Type 31

(Ilustracija: Babcock)

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo je potpisivanje ugovora za izradu projekta i gradnju nove klase fregata opće namjene Type 31 u domaćoj brodograđevnoj tvrtki Babcock. Potpisan 15. studenog, ugovor podrazumijeva isporuku pet brodova. Svaki će brod prosječno stajati 250 milijuna funti (292 milijuna eura), a ukupna je vrijednost programa dvije milijarde funti (2,33 milijardi eura), od kojih je 1,25 milijardi funti (1,46 milijardi eura) namijenjeno programskim aktivnostima Babcocka. Moduli i sekcije fregata bit će sastavljani u Babcockovu brodogradilištu Rosyth, a u gradnji će sudjelovati opskrbni lanac koji čine tvrtke locirane širom Velike Britanije. Prema navodima regulatorne najave Londonske burze, taj je smjer usklađen s britanskom Nacionalnom strategijom brodogradnje.
Za fregate je zadužen Team 31 pod vodstvom Babcocka, a uključuje tvrtke Thales, Odense Maritime Technology (OMT) i BMT. Njihova je pobjeda potvrđena u rujnu ove godine nakon iznimno zahtjevnog natječaja. Spomenuti tim predložio je oblikovno rješenje plovila nazvano Arrowhead 140, temeljeno na platformi klase Ivar Huitfeldt. Ti su brodovi, ukupno tri, već više od osam godina u operativnoj uporabi danske mornarice. I oblikovno je rješenje dansko, djelo projektanata tvrtke OMT. Prilagodbu taktičko-tehničkim zahtjevima britanske mornarice izveli su Babcock i BMT, a Thales će biti zadužen za sustav upravljanja borbom.
Arrowhead 140 opskrbit će Kraljevsku mornaricu novom klasom brodova s dokazanom sposobnosti izvršavanja niza mirovnih, humanitarnih i ratnih zadaća. Istodobno, mnoge će britanske industrijske tvrtke otvoriti nova radna mjesta.

Maja PTIĆ GRŽELJ