Type 32 – fregate za autonomne sustave

(Ilustracija: Babcock)

Britanski ministar za vojnu nabavu Jeremy Quin objavio je 30. studenog nešto više detalja o budućoj klasi fregata Type 32 britanske Kraljevske ratne mornarice. Čini se da će novi brodovi uvelike biti platforma opremljena autonomnim sustavima. Iako je još uvijek koncept, buduću fregatu Type 32 u studenom su najavili premijer Boris Johnson i ministar obrane Ben Wallace, istodobno s vladinom objavom da će povećati proračunske rashode za obranu.
Odgovarajući na pismeno parlamentarno pitanje, Quin je rekao da razvoj operativnog koncepta traži još posla, no vizija je da Type 32 bude platforma za autonomne sustave, dodatak mornaričkim sposobnostima za zadaće poput protupodmorničkog i protuminskog djelovanja.
Buduća klasa brodova nabavljat će se nakon završetka klase od pet fregata Type 31 (na ilustraciji). Objavljeni terminski planovi potaknuli su nagađanja da bi se fregate Type 32 mogle rabiti kao “matični brod” za buduće autonomne minolovne sustave. Budući da je program u vrlo ranoj fazi, još uvijek nije poznato koliko će plovila biti potrebno kao ni izgrađeno.
Prošlog je tjedna Velika Britanija objavila da je uložila dodatnih 184 milijuna funti u razvoj autonomnog sustava za lov mina u okviru zajedničkog programa s Francuskom. Spomenuto ulaganje omogućit će daljnje financiranje tvrtki Thales i L3 Harris u razvoju autonomnih sustava sposobnih za otkrivanje i neutraliziranje morskih mina. Osnovni je cilj izgradnja i opremanje autonomnih plovnih platformi koje će zamijeniti minolovce klasa Hunt i Sandown nakon izlaska iz operativne uporabe. Prvi od tri kompleta autonomnih sustava bit će isporučen krajem 2022., a prije nego što uđu u operativnu uporabu proći će operativne evaluacije.

Maja PTIĆ GRŽELJ