Kraljevski početak gradnje

(Foto: BAE Systems)

Tvrtka BAE Systems Naval Ships održala je 29. lipnja u svojem pogonu Govan na rijeci Clydeu u Škotskoj svečanost u povodu rezanja prve čelične ploče za gradnju treće fregate klase City projektne oznake Type 26. Brod Belfast bit će u operativnoj uporabi britanske Kraljevske ratne mornarice, a svečanosti je nazočio i prijestolonasljednik princ William.
Plovilo se gradi u sklopu ugovora vrijednog 3,7 milijardi funti (4,6 milijardi dolara) dodijeljenog tvrtki u lipnju 2017., koji obuhvaća gradnju i opremanje prvih triju od ukupno osam planiranih plovila. Ugovor za drugu seriju od pet brodova očekuje se u iduće dvije-tri godine, a predviđa se da će isporuke trajati do sredine 2030-ih.
Prema navodima BAE Systemsa, radovi na prva dva broda dobro napreduju. Prvi u klasi, Glasgow, čija je gradnja počela u srpnju 2017., izišao je iz brodograđevne hale prije nekoliko tjedana. U međuvremenu, razina izgrađenosti druge plovne jedinice, imena Cardiff, čija je gradnja počela u kolovozu 2019., iznosi oko 40 posto.
Prema izvornim terminskim planovima, prvi brod u klasi trebao je ući u uporabu početkom 2020-ih. Kašnjenje programa odgodilo je taj događaj do 2027., a drugi i treći brod slijedit će ga u intervalima do 18 mjeseci.
Pune istisnine veće od 8000 tona, brodovi klase City duljine su preko svega 149,9 m, najveće brzine 28 čvorova i doplova 7000 NM pri brzini od 15 čvorova. Nova klasa zamijenit će osam protupodmorničkih (ASW) fregata Type 23, a razvijena je i projektirana s ciljem dobivanja akustički tihog površinskog borbenog plovila optimiziranog za protupodmorničku borbu, ali također s mogućnošću izvršavanja širokog spektra drugih misija.

Maja PTIĆ GRŽELJ