Kreće Type 26

Britanski brodograđevni koncern BAE Systems službeno će krajem srpnja započeti gradnju prve fregate projektnog naziva Type 26 namijenjene britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici. Vijest je stigla istodobno s onom o potpisu ugovora s ministarstvom obrane vrijednog 3,7 milijarde funti, čime je započeta brodograđevna faza programa Global Combat Ship (GCS). Ugovor je potpisan 29. lipnja, a obuhvaća gradnju prve serije triju fregata od ukupno planiranih osam plovila. Pregovori za ugovor o gradnji druge serije trebali bi, prema najavama, započeti početkom 2020. godine. Fregate Type 26 gradit će se po jedna svake dvije godine pri čemu bi prvi brod trebao ući u operativnu uporabu sredinom 2020.

(Ilustracija: BAE Systems)

Službena svečanost rezanja prvih limova čelika za prvu fregatu u klasi održat će se u BAE Systemsovu brodogradilištu Govan na rijeci Clyde u Škotskoj. Rezanje prototipnog čeličnog bloka izvršeno je u ožujku ove godine kako bi se ispitao inženjerski proces kao i proces planiranja.
Fregate Type 26 zamijenit će osam fregata Type 23 namijenjenih protupodmorničkom djelovanju od 2023. Istisnine 6900 tona, razvijene su i projektirane s ciljem dobivanja akustički tihog površinskog borbenog broda optimiziranog za protupodmorničku borbu, ali također s mogućnošću izvođenja širokog spektra drugih misija.

Maja PTIĆ GRŽELJ