Obuka za sustav iRobot PackBot 510

U vojarni Inženjerijske pukovnije “110. brigade HV” u Kamenskom provedena je od 19. do 23. listopada obuka iz osnova rukovanja i korisničkog održavanja 1. i 2. razine sustava iRobot PackBot 510.

Obuku je polazilo sedam pripadnika Voda za uklanjanje eksplozivnih naprava (UEN) iz sastava Pionirske satnije Inženjerijske pukovnije HKoV-a i svi su je uspješno završili.

Zapovjednik Pionirske satnije satnik Josip Kovačević, koji je i sam svojedobno završio ovu obuku, naveo je da je riječ o kategoriji malog izvidničkog robota koji se koristi u nizu oružanih snaga članica NATO-a.

Sustav je prijenosan, modularan i pruža fleksibilnu platformu za izviđanje i uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava (IEN), pružanje potpore u održavanju pokretljivosti postrojbi (Route Clearance – čišćenje ruta), potpora u operacijama potrage i spašavanja, kao i detekciju i pregled opasnih materijala.

Sve te zadaće dio su matrice sposobnosti Cilja sposobnosti L6202, a prioritet su za pripadnike Voda za UEN. Obuka je sadržavala pet programskih područja (MTZ pri rukovanju sustavom, TT značajke/mogućnosti i ograničenja, osnovne operacije, korištenje daljinskog sustava za aktivaciju naboja te korisničko održavanje 1. i 2. razine).

Završno vrednovanje obuhvatilo je različite praktične scenarije i zadaće, od kojih su brojne provedene u uvjetima slabog osvjetljenja (izvlačenje neeksplodiranog ubojnog sredstva (NUS) i sumnjivih paketa iz prostorije, uspinjanje uz stubišta, izviđanje i otvaranje sumnjivog sanduka u skučenom prostoru, donošenje vodenog naboja za razbijanje do sumnjivog predmeta/paketa te korištenje daljinskog sustava za aktivaciju), a svaki od polaznika morao ih je izvršiti u određenom vremenskom okviru kako bi uspješno završio obuku.

Kako se velika važnost pridaje i samom održavanju sustava, polaznici su provodili zamjenu pogonskih gusjenica, zaštitnih poklopaca kamere, sustava upravljanja fiberoptičkim kabelom, dijelova manipulatorske ruke i sl.

Provedena je obuka svojevrstan vrhunac obuke za dužnost tehničara za uklanjanje eksplozivnih naprava.

Satnik Kovačević polaznicima je na kraju obuke uručio potvrdnice, a najboljim je proglašen skupnik Marko Vinogradac, pripadnik 1. tima Voda za UEN.

Tekst i slike: K. Marjanović / InžP