Vojni vremeplov

Prije 25 godina

16. listopada 1991.
Poginuli heroji Blago Zadro i Alfred Hill
Blago Zadro, zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade, poginuo je 16. listopada 1991. tijekom Bitke za Vukovar. Mjesto njegove pogibije blizu je Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika. Njegovo ime nosi Zapovjedno-stožerna škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Alfred Hill, zapovjednik satnije Vojne policije iz sastava 204. vukovarske brigade, poginuo je 16. listopada 1991. braneći položaje na Sajmištu. Posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika. Njegovo ime nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije OSRH.


Prije 24 godine

22. listopada 1992.
Osnovana Dočasnička škola
Dočasnička škola “Damir Tomljanović Gavran”, danas ustrojstvena cjelina Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, osnovana je 22. listopada 1992. godine. Zadužena je za školovanje dočasnika po modelu slijedno rastuće institucionalne izobrazbe te izradu i ažuriranje nastavnih planova i programa. Cilj je i zadaća Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” kroz četverorazinsku dočasničku izobrazbu osposobiti polaznike za višu ustrojbenu dužnost.


Prije 22 godine

12. listopada 1994.
Vježba bojnog gađanja Posejdon
Intergranska vježba koja je pokazala svu moć Hrvatske vojske stvorenu u svega tri godine, bila je vježba bojnog gađanja HRZ-a i PZO-a te HRM-a Posejdon održana 12. listopada 1994. godine. Na njoj su s raketnih topovnjača prvi put ispaljene protubrodske rakete RBS-15, a pogodci su bili vrlo precizni. Dovođenje tog raketnog sustava u borbenu spremnost u cijelosti je bilo djelo hrvatskih stručnjaka.


Prije godinu dana

Listopad 2015.
Pripadnici OSRH na vježbi Trident Juncture 15
Vježba Trident Juncture 15 provodila se od 3. listopada do 6. studenog 2015. godine, a među više od 36 000 sudionika iz tridesetak zemalja bili su i pripadnici OSRH. Trident Juncture najveća je međunarodna vježba na kojoj su pripadnici OSRH dosad sudjelovali. Iako ne toliko velika brojem, hrvatska je komponenta bila zastupljena kvalitetnim snagama: na zapovjednom mjestu u Španjolskoj – Razmjestivi komunikacijski modul, a na terenu vod bojne Gromovi s podrškom četiriju BOV-ova Patria.


SVIJET:
15. listopada 1928. – Zračni brod “Grof Zeppelin” napravio je prvi komercijalni let preko Atlantskog oceana.
14. listopada 1947. – Slavni pilot Charles “Chuck” Yeager prvi je put zrakoplovom službeno probio zvučni zid, tj. postigao brzinu od jednog maha.
19. listopada 1954. – Zaključen je britansko-egipatski sporazum o povlačenju britanskih postrojbi iz zone Sueskog kanala.


Pripremila Petra Kostanjšak