Okupljeni u zajedništvu

Prve nedjelje u listopadu pripadnici hrvatske vojske, policije i branitelja već tradicionalno hodočaste u marijansko svetište u Mariji Bistrici. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan koji je tom prilikom rekao: “Na našem životnom putu nosi nas vjera jer se kao vjernici na svojoj životnoj dionici osjećamo sigurnijima, snažnijima, jačima…”

Hodočasnicima su se na misnom slavlju pridružili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH general-zbora Mirko Šundov, izaslanstva MUP-a i Ministarstva branitelja

I ove su godine tradicionalno prve nedjelje u listopadu hrvatski vojnici, policajci, branitelji, hodočastili u hrvatsko nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici. Okupljeni u zajedništvu na 24. hrvatskom vojno-redarstvenom hodočašću koje je održano 2. listopada, sudjelovali su pripadnici MORH-a i OSRH, MUP-a, hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te brojni vjernici. Već tradicionalno na hodočašću su sudjelovali i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Hodočasnicima su se na misnom slavlju pridružili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH general-zbora Mirko Šundov, izaslanstva MUP-a, Ministarstva branitelja, te drugi brojni civilni i vojni dužnosnici.
Euharistijsko slavlje koje je održano ispred vanjskog oltara, na prostoru crkve na otvorenom blaženog kardinala Alojzija Stepinca, započelo je svečanom procesijom i mimohodom ratnih zastava postrojbi iz Domovinskog rata, djelatnih postrojbi policije i vojske te povijesnih postrojbi. Uz pripadnike Vojnog ordinarijata i svećenike iz drugih hrvatskih biskupija, na hodočašću su bili i predstavnici vojnih ordinarijata iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Slovačke.
Središnji događaj bila je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan. “Naš je ljudski život obilježen susretima i događajima, žalostima i radostima, dragim osobama koje nas prate. Sve to na neki način možemo pronaći ovdje u Mariji Bistrici. Ovdje smo na polju naših susreta, našeg svakodnevnog života. Kao hrvatski vojnici i policajci brinemo se za opće dobro i sigurnost naše domovine. Želimo dati ono najbolje od sebe u profesionalnom i ljudskom smislu. Tik uz nas je Crkva, Očev dom koji nam pruža potporu i sigurnost,” rekao je mons. Bogdan na početku propovijedi. Istaknuo je i kako je Blažena Djevica Marija dio našeg života: “U tminama beznađa i nedostatka perspektive Marija je svjetlo koje nam osvjetljava put.” Rekao je i kako nas na našem životnom putu nosi vjera jer se kao vjernici na svojoj životnoj dionici osjećamo sigurnijima, snažnijima, jačima, te da je za kršćanina XXI. stoljeća potreban život prožet i nošen vjerom.
Mons. Bogdan u svojoj se propovijedi posebno osvrnuo na ulogu i važnost obitelji u današnjem društvu. Istaknuo je kako je obitelj sastavni dio Božjeg stvoriteljskog i otkupiteljskog plana, te da je u Božjem naumu obitelj prvo mjesto očovječenja osobe i društva te kolijevka života i ljubavi. Za obitelj je rekao da je temeljna jezgra društva, Crkva u malom, te da upravo u obitelji čovjek prima prve i odlučujuće spoznaje o istini i dobroti, a obiteljski odgoj u vjeri jamstvo je sretne budućnosti djece. Istaknuo je i da bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti te da je svako ulaganje u obitelj ulaganje u budućnost Hrvatske, Europe i svijeta. Dodao je i da su obitelji pozvane prepoznati svoje dostojanstvo i obnoviti se u vjeri jer će bez unutarnje obnove sve izvanjske mjere ostati neučinkovite. “Obitelj je naša prošlost. Tu smo niknuli, odrasli, primili dar vjere. Obitelj je naša sadašnjost. Tu živimo, ostvarujemo se, preuzimamo odgovornost jedni za druge nošeni snagom Božje ljubavi i vođeni njegovim zapovijedima. Obitelj je naša budućnost. Mladim naraštajima pružamo razloge života i nade kako bi oni očuvali vjeru i hrabro se suočili s novim izazovima,” rekao je mons. Bogdan.
Organizator hodočašća je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a u programu su sudjelovali i Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske te Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice.
Generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj o. Jakov Mamić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji hodočašća te svim hodočasnicima na kršćanskoj i dostojanstvenoj prisutnosti na ovogodišnjem hodočašću čiji je zapovjednik bio brigadni general Miroslav Kovač.
Hodočašće je završilo križnim putom na bistričkoj kalvariji.

Leida Parlov, foto:Stjepan Brigljević