Vojni vremeplov

PRIJE 25 GODINA

23. rujna 1991.
Ustrojena 28. eskadrila transportnih helikoptera
U zb “Lučko” ustrojena je 24. rujna 1991. godine 28. eskadrila transportnih helikoptera. Nakon gašenja postrojbe ulazi u sastav 91. zrakoplovne baze “Zagreb”. Hrvatsko zrakoplovstvo dobilo je 23. rujna 1991. svoju prvu letjelicu odmila nazvanu “stara frajla”. Riječ je bila o helikopteru JNA oborenom kod Petrinje i prizemljenom bez oštećenja koji je zatim preuzela Hrvatska vojska. Eskadrila višenamjenskih helikoptera Mi-171Sh 91. zrakoplovne baze danas djeluje u zb “Lučko”.


PRIJE 25 GODINA

8. listopada 1991.
Dan neovisnosti Republike Hrvatske
Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježava se 8. listopada. Tog je dana prije 25 godina Sabor Republike Hrvatske jednoglasno donio Odluku Sabora Republike Hrvatske o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Dan prije donošenja odluke JNA je bombardirala Banske dvore pa je zasjedanje Sabora održano u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.


PRIJE 23 GODINE

Listopad 1993.
Vojno-redarstveno hodočašće
Nacionalno vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu organizira se od 1993. godine. Tradicionalno okuplja brojne pripadnike OSRH i MORH-a, MUP-a, hrvatske branitelje, pripadnike povijesnih postrojbi te visoke civilne, vjerske i vojne dužnosnike.


PRIJE GODINU DANA

6. listopada 2015.
Najveća vježba od Domovinskog rata – Združena snaga 15
Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja održana je 6. listopada pokazna vježba s bojnim gađanjem Združena snaga 15, najveća vježba Oružanih snaga RH od Domovinskog rata. Bila je ujedno prva vojna vježba koja se provodila u četirima dimenzijama ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u cyber prostoru. Sudjelovalo je više od 1000 pripadnika svih ustrojstvenih cjelina OSRH. U pripremi i provedbi vježbe sudjelovao je Glavni stožer OSRH i pristožerne postrojbe, kopnene snage, mornarica, zrakoplovstvo, logističke postrojbe i specijalne snage. Cilj vježbe bio je pokazati integrirane sposobnosti OSRH i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu.


SVIJET

2. listopada 1941. – početak njemačke ofenzive na Moskvu u jednoj od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata. Bitka je završila u siječnju 1942. porazom Njemačke.
4. listopada 1957. – Sovjetski Savez lansirao je Sputnik 1, prvi umjetni satelit u Zemljinoj orbiti.
4. listopada 2001. – Ruski zrakoplov Tupoljev-154 na letu iz Izraela za Rusiju pao je u Crno more. Tvrdilo se da je pogođen raketom koju je ukrajinska vojska ispalila tijekom vježbe.


Pripremila Petra Kostanjšak