Težite i dalje izvrsnosti i s ponosom nosite zelenu beretku

“Zelena beretka specijalnih snaga simbol je izvrsnosti, znamen hrabrosti i obilježje razlikovanja u borbi za slobodu,” kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te pripadnicima ZSS-a poručila: “Težite i dalje izvrsnosti, budite hrabri i s ponosom nosite zelenu beretku svoje postrojbe dok služite svojoj domovini Hrvatskoj.”

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je 8. rujna 2016. u vojarni “Drgomalj” u Delnicama 25. obljetnicu ustroja specijalnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svečanom obilježavanju nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, generalni vikar Vojne biskupije Jakov Mamić, zapovjednici grana OSRH, načelnici uprava te bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputivši čestitke pripadnicima ZSS-a, naglasila je kako nije bilo bojišta u Domovinskom ratu na kojem nisu sudjelovali i pripadnici specijalnih postrojbi te kako im imena 76 poginulih suboraca moraju biti trajan poticaj u radu. Predsjednica je rekla kako smo danas suočeni s novim izazovima i prijetnjama, hibridnim i asimetričnim oblicima ratovanja koji ugrožavaju sigurnost te kako su upravo specijalne snage “vrh koplja” našeg odgovora u takvim ugrozama ako bi do njih došlo. “Zelena beretka specijalnih snaga simbol je izvrsnosti, znamen hrabrosti i obilježje razlikovanja u borbi za slobodu,” kazala je Predsjednica te im na kraju poručila: “Težite i dalje izvrsnosti, budite hrabri i s ponosom nosite zelenu beretku svoje postrojbe dok služite svojoj domovini Hrvatskoj.”
Čestitke hrvatskim specijalcima u ime ministra obrane uputio je i njegov zamjenik Tomislav Ivić napomenuvši kako su pripadnici ZSS-a elita Oružanih snaga RH i njezina udarna snaga, ali i odabrani vojnici sa zadaćom više. “Bili ste i ostali prepoznatljiv dio naših Oružanih snaga. Nastavite i dalje njegovati pobjednički duh i nemojte se nikad umoriti od doprinosa domovini,” istaknuo je Ivić.
U ime svih pripadnika OS-a čestitke je na obljetnici pripadnicima ZSS-a uputio general-pukovnik Drago Matanović koji je ovom prigodom istaknuo kako su od utemeljenja prve specijalne postrojbe Hrvatske vojske, bojne ”Zrinski”, do danas, specijalne snage bile i ostale elitna postrojba OSRH čiji pripadnici prolaze najzahtjevniju obuku i sposobni su odgovoriti svim izazovima te kako su u operacijama oslobađanja domovine imale vitalnu ulogu. “Neka vaša odvažnost, domoljublje, dosljednost i profesionalnost budu primjer svim pripadnicima OSRH,” poručio je na kraju general Matanović.
Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Perica Turalija ovom je prigodom istaknuo kako su specijalne postrojbe bile okosnica otpora velikosrpskoj agresiji, a u Domovinskom ratu život je izgubilo 76 njezinih pripadnika. Podsjetio je ujedno na prve osnovane specijalne postrojbe tijekom 1991.: bojnu “Zrinski”, bojnu “Kralj Tomislav”, bojnu “Frankopan”, bojnu “Matija Vlačić”, bojnu “Ban Jelačić” te Specijalnu postrojbu Glavnog stožera Hrvatske vojske bojnu “Alpha”. Godine 1993. ustrojena je 8. lakojurišna brigada VP-a HV-a, a u veljači 1994. i 1. hrvatski gardijski zbor u čijem je sastavu bila elitna borbena postrojba, 1. hrvatski gardijski zdrug. U travnju 1994. na prijedlog generala Ante Gotovine ustrojava se i Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović-Gavran”. Spomenute postrojbe provodile su najzahtjevnije borbene operacije tijekom Domovinskog rata.
U cilju što lakše integracije u NATO, 2000. godine donesena je odluka o ustrojavanju nove postrojbe pod nazivom Bojna za specijalna djelovanja koja je objedinila i prihvatila nove standarde. Ova je postrojba egzistirala do 2014. kad se osniva Zapovjedništvo specijalnih snaga s ciljem stvaranja interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti na sve trenutačne i buduće sigurnosne izazove.
Brigadir Turalija naglasio je kako je danas ZSS najelitnija postrojba OSRH za provedbu specijalnih operacija, čije su sposobnosti prepoznate i na međunarodnoj razini te ocijenjene najvišim ocjenama. “Razvoj sposobnosti i stjecanje novih znanja i spoznaja naša je stalna zadaća, ići u korak s događajima, a biti jedan korak ispred u predviđanjima naš je imperativ. Biti pripadnikom specijalnih postrojbi iznimna je čast, a u isto vrijeme i velika odgovornost,” kazao je na kraju brigadir Turalija poručivši kako su znali i znat će odgovoriti na sve izazove koji budu pred njih postavljeni.
Ovom su prigodom pripadnicima postrojbe uručena promaknuća u viši čin, nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju te beretke i oznaka specijalnih snaga pripadnicima koji su završili komando obuku. Održana je također i pokazna vježba u kojoj su pripadnici ZSS-a demonstrirali neke od svojih vještina te je prikazan film o razvoju hrvatskih specijalnih snaga.
U sklopu svečanosti služena je misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u vojarni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odala je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.

Vesna Pintarić, Foto: Stjepan Brigljević