Prvo vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske

“Ovdje smo kako bismo u svetištu hrvatskih mučenika vratili uspomenu na sve one koji su pridonijeli samostalnoj, slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj, a i prigoda da se na ovom mjestu pomolimo i zahvalimo našim prijateljima, svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata,” kazao je general Ostović

Vojarna “Josip Jović” u Udbini u rano je sunčano jutro 9. rujna bila glavno mjesto okupljanja s kojeg će na svoje prvo vojno hodočašće krenuti oko 500 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OSRH prema nacionalnom svetištu crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Svečano i uz izvođenje hrvatskih koračnica Orkestra OSRH, procesija je krenula iz vojarne prema crkvi svetog Marka Groba. Hodočašće je započelo pobožnošću križnog puta koji je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić do crkve hrvatskih mučenika gdje je služena misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s biskupom gospićko-senjskim u miru mons. Milom Bogovićem, biskupom gospićko-senjskim mons. Zdenkom Križićem i biskupom šibensko-kninskim mons. Tomislavom Rogićem.
Uz vojne uzvanike, biskupe i svećenike, hodočasnici su bili pripadnici postrojbi Hrvatske kopnene vojske, a u postroju je uz zastavu RH i zastavu Vojnog ordinarijata, bilo 15 zastava HKoV-a te sedam zastava bojni, nositeljica tradicije i imena gardijskih brigada iz Domovinskog rata. Riječ dobrodošlice uputio je biskup domaćin mons. Križić, nakon koje je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović zapalio zavjetnu svijeću. Mons. Jure Bogdan u crkvi je rekao kako su se hodočasnici okupili na molitvu u crkvi hrvatskih mučenika u Udbini kao kršćanski vjernici, pripadnici Oružanih snaga RH, na dan Krbavske bitke kad je izginulo oko 13 000 naših vojnika u strašnoj tragediji hrvatskog naroda. “A prije 23 godine bio je Medački džep koji je ulio nadu ovom kraju i našoj domovini, a posebnost ove svete mise molitva je za domovinu što je organiziramo povodom hodočašća HKoV-a u Udbinu. Svjesni smo da nam svako dobro dolazi od Boga i stoga danas upravljamo naše molitve dobrom Bogu za našu domovinu i za sve njezine stanovnike, za opće dobro, posebice za pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, za vas ovdje i za vaše obitelji. U našim molitvama spominjemo se onih koji su domovini dali vlastiti život i molimo za pokojne hrvatske branitelje,” rekao je vojni ordinarij Bogdan.
General Ostović rekao je kako su se ovom prigodom okupili vjernici iz svih postrojbi Hrvatske kopnene vojske. “Ovdje smo kako bismo u svetištu hrvatskih mučenika vratili uspomenu na sve one koji su pridonijeli samostalnoj, slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj, a i prigoda da se na ovom mjestu pomolimo i zahvalimo našim prijateljima, svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata,” zaključio je general Ostović.
Na misi je pjevao katedralni zbor Gospićko-senjske biskupije pod vodstvom vlč. Josipa Šimatovića, župnika, rektora i čuvara svetišta u Udbini, a Orkestar Oružanih snaga svirao je državnu himnu i završnu pjesmu.


Hodočasnici

nadnarednica Marijana Vrbovski, GOMBR, Vinkovci
Nadnarednica Vrbovski jedna je od gotovo 500 hodočasnika, pripadnika OSRH, koji su prošli križni put. “Ako pogledamo Isusa, on nije imao vodu, a mi smo je imali. On nije imao nikoga, a mi imamo jedni druge. On je sve prošao sam, i ako gledamo njega, onda nam je puno lakše i naš život postaje lakši jer on korača s nama.”

pukovnik Zdravko Šaflin, Zapovjedništvo HKoV-a
Na čelu povorke bio je križ u pratnji državne zastave, križ je nosio pukovnik Zdravko Šaflin.
“To je velika privilegija i velika čast zbog svega što se ovdje događalo u povijesti, što se događa sada, a i za budućnost. Mogu reći da je to jedan prekrasan doživljaj.”


Crkva hrvatskih mučenika
Crkva hrvatskih mučenika najveća je crkva u Udbini i hrvatsko nacionalno svetište, a napravljena je kao zajedničko mjesto hrvatskih stradanja. Idejni začetnik projekta bio je biskup mons. Mile Bogović 2005. godine, a dovršena je 2010. godine. Crkva je svečano otvorena i blagoslovljena 11. rujna 2010. u nazočnosti oko 15 000 hodočasnika.


Petra Kostanjšak, Foto: Tomislav Brandt