Drugo vojno hodočašće HKoV-a u Udbini

Vjernost obitelji, nasljeđu, domovini – pa i po cijenu života, najveći je iskaz ljubavi za vojnika, rekao je mons. Jure Bogdan. “Ovo nas vojno hodočašće na svetom hrvatskom tlu podsjeća na tu neraskidivu povezanost. Došli smo tražiti snagu i blagoslov, nadahnjivati se primjerima vjernosti i ljubavi da bismo ostali vjerni.”

Drugo vojno hodočašće pripadnika Hrvatske kopnene vojske održano je 11. rujna u Udbini. Započelo je križnim putom u Crkvi hrvatskih mučenika, koji je predvodio slunjski vojni kapelan don Milenko Majić, a vrhunac imalo u misnom slavlju za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, koje je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s gospićko-senjskim biskupom u miru mons. Milom Bogovićem, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem i šibensko-kninskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, vojnim i policijskim kapelanima Vojnog ordinarijata. Zapovjednik hodočašća bio je brigadir Mario Lilić.
Riječima dobrodošlice hodočasnicima se obratio mjesni biskup mons. Križić, a zatim je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i inicijator hodočašća general-pukovnik Mate Ostović zapalio zavjetnu svijeću.
U propovijedi koju je izrekao, mons. Bogdan hodočasnicima je približio otajstvo euharistije, zajedništva s Bogom kojeg su došli slaviti: “On sam sebe predade za nas kao otkupninu za naše grijehe. Dade sve, dade svoj život da bismo živjeli. Sveta misa je spomen otkupljenja. Ona je zajedništvo ljubavi nesavršenih i grešnih ljudi s Bogom. (…) Nema većega lijeka ranjenoj duši i slomljenome srcu od zajedništva s Isusom u svetoj pričesti. On je liječnik koji dođe izliječiti sve što je bolesno, učvrstiti sve klonule, ohrabriti i osnažiti preplašene i slabe, sebe dade kao hranu.”
Biskup se osvrnuo i na samo hodočašće HKoV-a te hodočasnike potaknuo na ljubav koja je neodvojiva od vjernosti. Vjernost obitelji, nasljeđu, domovini – pa i po cijenu života, najveći je iskaz ljubavi za vojnika, rekao je. “Ovo nas vojno hodočašće na svetom hrvatskom tlu podsjeća na tu neraskidivu povezanost. Došli smo tražiti snagu i blagoslov, nadahnjivati se primjerima vjernosti i ljubavi da bismo ostali vjerni.”
Ustvrdio je i kako je i Isus za svojeg zemaljskog života iskusio svu ljepotu, ali i bijedu čovječnosti, siromaštvo, nesigurnost i strah – bez doma i boravišta, odakle snažno upozorenje kako nijednom čovjeku nije na Zemlji trajno i stalno mjesto. “Naša je domovina na nebesima, u vječnosti kod Oca, a Isus je došao pripraviti nam mjesto. Naša zemaljska domovina, Lijepa Naša, koliko god je lijepa i ponosni smo na njezinu ljepotu, samo je predokus buduće domovine na nebu.”
Na kraju misnog slavlja hodočasnike je pozdravio vlč. Josip Šimatović, upravitelj svetišta u Udbini.
Na misnom slavlju pjevala je Klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice, a svirao Orkestar Oružanih snaga RH.
Po završetku misnog slavlja hodočasnici su, predvođeni general-pukovnikom Matom Ostovićem, položili vijenac i zapalili svijeće kod križa podignutog svim hrvatskim mučenicima. Završni blagoslov izrekao je mons. Bogdan.

Napisao i snimio Mladen Čobanović