U Udbini održano 4. vojno hodočašće HKoV-a

U Udbini je održano 4. vojno hodočašće HKoV-a, koje je s otprilike pet stotina sudionika započelo križnim putem od crkve sv. Marka Groba do crkve hrvatskih mučenika. “Hrvatski je vojnik profesionalac, ali je prije svega čovjek srca, duše i obitelji,” istaknuo je vojni ordinarij tijekom propovijedi…

U organizaciji Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske 12. rujna 2019., u Udbini je održano 4. vojno hodočašće HKoV-a. Uz pripadnike najbrojnije grane Hrvatske vojske, na hodočašću su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pripadnici ustrojstvenih cjelina MORH-a, HV-a, MUP-a i drugi. Zapovjednik hodočašća bio je pukovnik Tomislav Kasumović.

Hodočašće s otprilike pet stotina sudionika započelo je križnim putem od crkve sv. Marka Groba do crkve hrvatskih mučenika gdje je misno slavlje predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije mons. Zdenkom Križićem te drugim svećenicima Vojne i Gospićko-senjske biskupije.

Na početku mise monsinjor Bogdan pozvao je hodočasnike da se pomole za nedavno poginule hrvatske vojnike Josipa Briškog i Josipa Perića te sve pokojne pripadnike HKoV-a. “Okupili smo se ovdje da bismo stekli duhovnu snagu za vojni poziv koji je jako zahtjevan i uvijek je bio poseban. Hrvatski vojnik nije niti stroj niti broj, nego osoba sa svojom duhovnošću, kulturom ponašanja i dostojanstvom, predstavlja domovinu koju svi trebamo čuvati i braniti. Hrvatski je vojnik profesionalac, ali je prije svega čovjek srca, duše i obitelji,” istaknuo je vojni ordinarij tijekom propovijedi.

Nakon mise monsinjor Križić u znak zahvalnosti za suradnju Hrvatske vojske i biskupije uručio je ministru Krstičeviću i pukovniku Kasumoviću slike s prikazom hrvatskog ratnika Bernardina Frankopana. Hodočašće je završilo molitvom i polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća za sve hrvatske mučenike, poginule i umrle branitelje kod križa u Memorijalnom parku kraj crkve hrvatskih mučenika.

Domagoj Vlahović

Foto: Mladen Čobanović