Ne bojte se biti kršćani

Hrvatski vojnici, policajci i branitelji tradicionalno su 23. put hodočastili u marijansko svetište u Mariji Bistrici. Euharistijsko slavlje, na prostoru crkve na otvorenom blaženog  kardinala Alojzija Stepinca, započelo je svečanom procesijom i mimohodom zastava postrojbi iz Domovinskog rata, zastava HRVI-ja, branitelja, djelatnih postrojbi policije i vojske te povijesnih vojnih postrojbi. U svom obraćanju pred tisućama hodočasnika, među kojima je bila i skupina od 50 hodočasnika iz BiH, vojni biskup Juraj Jezerinac progovorio je o aktualnim pitanjima današnjeg vremena – o braku, obitelji, otuđenosti i zajedništvu, ali i migrantskoj i izbjegličkoj krizi…

U marijanskom svetištu u Mariji Bistrici 4. je listopada održano 23. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u kojem su tradicionalno sudjelovali pripadnici hrvatske vojske, policije i branitelja. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u RH mons. Juraj Jezerinac, a nazočili su mu izaslanik Predsjednice RH, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić; izaslanica ministra obrane RH Višnja Tafra; predstavnici OSRH, MORH-a, MUP-a, Ministarstva branitelja i udruga branitelja, stradalnika te brojni visoki vojni, crkveni i civilni dužnosnici. U ovogodišnjem vojno-redarstvenom hodočašću, čiji je zapovjednik bio brigadni general Blaž Beretin, sudjelovali su i slovački vojni biskup František Rabek, slovenski vojni vikar Matej Jakupič te generalni vikar BiH Željko Čuturić. Uz pripadnike Počasno-zaštitne bojne u programu su sudjelovali Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske pod ravnanjem pukovnika Miroslava Vukovojca Dugana te Klapa Hrvatske ratne mornarice ”Sveti Juraj“.
Euharistijsko slavlje ispred vanjskog oltara, na prostoru crkve na otvorenom blaženog  kardinala Alojzija Stepinca, započelo je svečanom procesijom i mimohodom zastava postrojbi iz Domovinskog rata, zastava HRVI-ija, branitelja, djelatnih postrojbi policije i vojske te povijesnih vojnih postrojbi. U svom obraćanju pred tisućama hodočasnika, među kojima je bila i skupina od 50 hodočasnika iz BiH, vojni biskup Jezerinac progovorio je o aktualnim pitanjima današnjeg vremena – o braku, obitelji, otuđenosti i zajedništvu, ali i migrantskoj i izbjegličkoj krizi.
Istaknuo je kako je potrebno danas čuti govor Božje riječi. To je uvjet da budemo sretni u svojem ljudskom identitetu i ustrajni u njegovoj obrani. Samo tako moći ćemo postati izazov nasrtajima razorne civilizacije na čovjeka – jedinku, na obitelj i na ljudsku vrstu u cjelini. Naglašavajući kako svi u određenoj mjeri imamo bolno iskustvo osamljenosti, nerazumijevanja, izoliranosti, neprihvaćanja, podcjenjivanja i omalovažavanja, biskup je podsjetio kako Bog nije htio da čovjeka tare ova bolna rana osame i napuštenosti.
Prisutne je pozvao da sa svom ozbiljnošću pristupe preispitivanju svojeg razumijevanja samih sebe, braka, obitelji, kršćanskog i ljudskog zajedništva, domovine. ”Pozivam vas da se usklađujete s naukom Božjim i stavovima Crkve, da unatoč navalama medijske propagande, uzmete na sebe odgovornost za svoju, obiteljsku i kolektivnu budućnost naroda. Ovdje smo zajedno u imenu Isusa Krista, kao kršćani. Ne bojte se biti kršćani. Ustrajte u vjeri, osobito kada ste u velikim kušnjama. Nađite utjehu u onima koje vam je Bog dao da budu s vama i dijele s vama vašu samoću i nadu. Vjera u Boga veliki je izvor svjetla i mogućnosti. Povijest nam to svjedoči,” ohrabrio je vjernike biskup Jezerinac. Na kraju homilije osvrnuo se i na migrantsku i izbjegličku krizu. ”Ljubav nema alternative. Ne bojte se ljudi, a čuvajte se zla. Ove su migracije su veliki pokazatelj svim krojačima ovoga svijeta da je čovjek umoran od rata i željan mira; da se gospodarsko blago zemlje mora pravednije raspodijeliti; da sebični interesi ne mogu biti zakonitosti stvaranja država i poredaka; da pokvarenost voditelja ovakvog svijeta može zagaditi svijet te će i oni od nje umrijeti. Molim vas, draga braćo i sestre, ostanite stameni u svojim ljudskim i kršćanskim vrijednostima i u svojoj živoj vjeri. Ljubav, susretljivost, jednakost i pomoć pravo su lice Crkve, pa učinite sve da ova naša vojno-redarstvena biskupija, zajedno s hrvatskim braniteljima, postane uporište ljudske solidarnosti i povjerenja u ljude,” riječi su kojima je biskup Jezerinac zaključio homiliju. U prinosu darova uz kruh i vino na oltar je prinesen i hrvatska zastava, maslinova grana, krunica i zavjetna svijeća hrvatskih vojnika, policajaca i branitelja.

Hodočašće je u popodnevnim satima nastavljeno pobožnošću Križnog puta na bistričkoj Kalvariji.

Lada Puljizević, Snimio Stjepan Brigljević