57. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes

Lourdes – mjesto mira, povjerenja i razumijevanja među vojskama

Na 57. međunarodnom vojnom hodočašću Hrvatska vojska i policija sudjelovale su 23. put. Ulicama Lourdesa, marijanskog svetišta, ove je godine pod zastavama 43 zemlje defiliralo više od 20 000 vojnih hodočasnika, predstavnika vojski cijelog svijeta. Među njima, u koloni predvođenoj hrvatskim zastavama, sudjelovalo je i više od 700 hodočasnika iz Hrvatske…

{fdshortcode action=”show” date=”29.05.2015″}
Međunarodno vojno hodočašće vojski Europe i svijeta u Lourdes (Pèlerinage Militaire International – PMI) ove je godine održano pod geslom Zar sam ja čuvar brata svoga? Na 57. vojnom hodočašću Hrvatska vojska i policija sudjelovale su 23. put.
Ulicama Lourdesa, marijanskog svetišta u pokrajini Hautes-Pyrénées na jugozapadu Francuske, ove je godine od 15. do 17. svibnja, tijekom Međunarodnog vojnog hodočašća, pod zastavama 43 zemlje defiliralo više od 20 000 vojnih hodočasnika, predstavnika vojski čitavog svijeta. Među njima, u koloni predvođenoj hrvatskim zastavama, sudjelovalo je i više od 700 hodočasnika iz Hrvatske. Bilo je tu najviše pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova, ali su i već tradicionalno hodočastili brojni predstavnici branitelja, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji. U programu su sudjelovali Orkestar OSRH, Klapa “Sv. Juraj” HRM-a, pripadnici Počasno-zaštitne bojne u povijesnim odorama, povijesne postrojbe Zrinska garda i Karlovačka građanska straža. Organizator 23. hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes bio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pod vodstvom vojnog biskupa Jurja Jezerinca, a zapovjednik hrvatskog hodočašća bio je brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“.
Međunarodno vojno hodočašće otvoreno je 15. svibnja kada su pod zastavama, u svečanom mimohodu, u prepunu podzemnu baziliku sv. Pija X. u Lourdesu ušli predstavnici četrdesettriju vojski zemalja sudionica ovogodišnjeg hodočašća. Program događanja obuhvatio je brojna euharistijska slavlja, klanjanja, blagoslov bolesnika, procesiju sa svijećama, mise na brojnim jezicima. Na Trgu Peyramale delegacije su odale počast svim vojnicima poginulima u ratovima, a održani su nastupi vojnih orkestara i koncerti. Misu pred Spiljom ukazanja kao i Križni put za hrvatske hodočasnike predvodio je vojni biskup mons. Jezerinac. 


 23. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes održavalo se od 12. do 19. svibnja i započelo je u utorak 12. svibnja, u prijepodnevnim satima, u crkvi Sv. Križa u Zagrebu u kojoj je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac predvodio euharistijsko slavlje. Govoreći o službenom geslu hodočašća, Kainovu pitanju Zar sam ja čuvar brata svoga?, mons. Jezerinac dotaknuo se sebičnosti i otuđenosti suvremenog čovjeka, podsjećajući kako bi naš odgovor na Božje pitanje o našem bratu trebao biti posve suprotan Kainovu odgovoru te kako bismo uvijek trebali jedni drugima biti pri ruci. ”Neka se iz naših usta nikada ne čuje Zar sam ja čuvar brata svoga? Mi trebamo znati gdje nam je brat i kako je, u kakvom je stanju.”
Tijekom putovanja kroz Sloveniju, Italiju i Francusku koje je trajalo više od 30 sati, hrvatski su hodočasnici posjetili Avignon – grad povijesti i umjetnosti, poznat i po tome što je tijekom XIV. stoljeća bio privremeno sjedište sedmorice poglavara Rimokatoličke crkve; te Carcassonne – najveću srednjovjekovnu utvrdu, poznato vinarsko i turističko središte. U povratku, na putu za Hrvatsku, hodočasnici su obišli znamenitosti Nice, dok su u Padovi razgledali memorijalni prostor sv. Leopolda Bogdana Mandića u franjevačkom samostanu te baziliku sv. Antuna Padovanskog. 


 Brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik 23. hrvatskog vojno-redarstvenog hodočašća u Lourdes
”Međunarodno vojno hodočašćenje u Lourdes započelo je u godinama nakon Drugog svjetskog rata, upravo zbog želje da se među do tada zaraćenim vojskama i razjedinjenim narodima uspostavi mir i izgrade mostovi povjerenja. Ta potreba stvaranja mira, povjerenja i savezništva i danas u Lourdesu okuplja brojne vojske svijeta – a OSRH, sudjelujući po 23. put na hodočašću, daje tome svoj doprinos. Ovdje se, na poseban način, univerzalne ljudske poruke mira spajaju s potrebom čuvanja mira kao temeljnom misijom vojski.
Ponosan sam što sam zapovjednik ovogodišnjeg hrvatskog hodočašća, i doživljavam to kao još jednu u nizu međunarodnih misija u kojoj OSRH, sa saveznicima, na najbolji način promiče i stvara odnose mira i povjerenja.“


U povijesti je Lourdesa kao prijelomna, zabilježena 1858. godina, kada se četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous u 18 navrata ukazala Djevica Marija. Crkvene vlasti su 1862. godine, službenim dokumentom potvrdile lurdska ukazanja, a papa Pio XI. Bernardicu je 1925. proglasio blaženom, a 1933. svetom.
Ideja lurdskog vojnog hodočašća pojavljuje se nakon II. svjetskog rata kada se na inicijativu nekoliko vojnih kapelana do tada razdijeljenih i zaraćenih vojski započinje s hodočašćima u Lourdes kao znakom pomirbe, oprosta i mira. Već 1958. godine, sto godina nakon ukazanja, vojno hodočašće u Lourdes postaje međunarodno. U njemu se tada okupljaju predstavnici tridesetak naroda i vojski koji u znak mira i bratimljenja uzajamno razmjenjuju molitve, pjesme, ali i uvode ritual razmjena vojnih oznaka i odora koja je i danas dio tradicije lurdskog vojnog hodočašćenja. Raspadom SSSR-a i SFRJ-a vojnom hodočašću u Lourdesu priključuju se Poljska, Mađarska, Češka i Ukrajina. Hrvatska se uključuje od 1993., a od 1999. godine postaje jedna od 15 zemalja organizatora hodočašća.


 Od najstarijih do najmlađih hrvatskih hodočasnika

Vinko Vice Ostojić, veteran II. svj. rata, 91 godina
S vojskom sam ovdje bio deset puta, prije toga još 20 puta. Stalno me nešto vuče da se vraćam ovamo, i poslije svakog dolaska osjećam se bolje. Svašta sam u životu prošao, vjerujem da me od svega sačuvala samo Gospa i nastavit ću dolaziti.

Paško Glasnović, umirovljeni bojnik, 81 godina
U Lourdesu sam 53. put, a u hrvatskom vojno-redarstvenom hodočašću sam 18. put. Prvi put sam bio 1980. godine, ponekad sam dolazio i tri puta godišnje. Dolazit ću dokle god mogu, ali drago mi je što je ovdje sve više mladih pripadnika OSRH, kadeta koji su ovdje prvi put i koji će, vjerujem, nastaviti tradiciju lurdskog hodočašća.

Filip Tomašević, kadet, 3. godina, HVU
Ovdje sam prvi put, nadam se ne i zadnji. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku na ovako velikom hodočašću, među 40-ak drugih zemalja.

Teo Nola, kadet, 3. godina, HVU
Ponosan sam što sam jedan od predstavnika OSRH na ovom hodočašću. I grad, i ljudi odišu posebnim duhom. Prvi put sam ovdje, ali siguran sam da ću ponovno doći.

Antonio Čolak, kadet, 3. godina, HVU
Prvi put sam ovdje, ali na hodočašću je prije nekoliko godina bio moj otac i mnogo lijepih stvari mi je o tome ispričao. Iznimno mi je drago što sam dobio priliku doći ovdje i na ovaj način predstavljati OSRH.


 Lada Puljizević, Snimio Davor Kirin

{/fdshortcode}