Otvoreno 58. međunarodno vojno hodočašće

Ceremonijom otvorenja u bazilici Sv.Pija X, u petak 20. svibnja 2016.  je u marijanskom svetištu u Lourdesu, u Francuskoj započelo 58. Međunarodno vojno hodočašće na kojem hrvatska vojska, policija i branitelji sudjeluju već 24. puta.
Svečanosti otvorenja je, uz predstavnike brojnih zemalja sudionica, nazočila i hrvatska delegacija u kojoj su bili zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH general pukovnik Mirko Šundov, pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić. Nazočni su bili i predstavnici Bosne i Hercegovine: predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović te ministrica obrane BiH Marina Pendeš.
Ovogodišnje 24. Hodočašće hrvatske vojske i policije, čiji je zapovjednik komodor Predrag Stipanović, traje od 17. do 24. svibnja a na njemu sudjeluje oko 700 pripadnika vojske, policije, branitelja, predstavnika braniteljskih udruga i invalida iz Hrvatske te oko 100 iz BiH. Hodočašće se odvija u Godini milosrđa, pod geslom „Njegova su vrata uvijek otvorena“ i prvo je vojno hodočašće koje predvodi vojni biskup, msgr. Jure Bogdan. On je u svojoj propovijedi, na početku puta hrvatskih hodočasnika, podsjetio kako praksa hodočašća ima posebno mjesto u Svetoj godini jer predstavlja putovanje koje svaki čovjek napravi tijekom svog života. „Sam život je hodočašćenje, i ljudsko biće je putnik, hodočasnik koji putuje napredujući putem do željenog odredišta“, rekao je msgr. Bogdan poželjevši hodočasnicima da im hodočašće pomogne slijediti Isusov način života i stvarati svijet poniznosti, milosrđa i praštanja.   
L.Puljizević