Maslenica je najavila nastavak pobjedonosnih operacija Hrvatske vojske

”Operacijom Maslenica našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili smo vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske. Tajna pobjede bili su ljudi. Čovjek je i tada i danas bio temelj pobjedničke Hrvatske vojske! Operacija Maslenica najavila je nastavak naših pobjedonosnih operacija te pokazala što znači odlučnost, čast, i kako izgleda pobjednički hrvatski duh,” istaknuo je ministar Damir Krstičević

Zadrani su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH koji su obišli i visoki vojni i civilni uzvanici.
Zadrani

U Zadru je 22. siječnja 2018. održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.
U operaciji kodnog naziva Gusar u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga oslobođeno je gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.
U spomen na te povijesne dane, na zadarskim se ulicama od jutarnjih sati mogla čuti budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur, Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade RH, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, general zbora Mirko Šundov načelnik GS OSRH te Nikola Milina, glavni ravnatelj policije. Vijence su položili i predstavnici županija, gradova i općina te predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata.Vijenci su potom položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom su u parku na Trgu kneza Višeslava upaljene svijeće kod spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja.
Obilježavanje je nastavljeno mimohodom postrojbi sudionica operacije Maslenica s ratnim zastavama starom jezgrom Zadra, a potom je u zadarskom HNK-u održana svečana akademija kojoj su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora, Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH i izaslanik predsjednika Vlade RH, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, general zbora Mirko Šundov načelnik GS OSRH, zamjenik načelnika GS-a general-pukovnik Drago Matanović, direktor GS-a kontraadmiral Robert Hranj, ratni zapovjednik VRO Maslenica general Ante Gotovina, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik Zadra te brojni drugi vojni i civilni uzvanici.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je operacijom Maslenica prekinuta dvogodišnja opsada Zadra i u samo 72 sata ispunjeni su postavljeni ciljevi operacije, no podsjetila je kako su se borbe za zadarsko zaleđe nastavile još mjesecima o čemu svjedoči 127 poginulih branitelja. “Njihovo junaštvo treba nam danas biti uzor. Maslenica i ostale operacije Hrvatske vojske svjedočile su o moralnim vrlinama hrvatskog čovjeka. Maslenica je otvorila put oslobađanju cijele domovine,” kazala je Predsjednica ujedno uputivši čestitke svim pripadnicima OSRH kojima pripada čast baštiniti nasljeđe junaka iz operacije Maslenica kao i odgovornost izgradnje OS-a na ponos palih suboraca. “Oni su nam pokazali kako se voli i brani Hrvatska i ostavili nam u nasljeđe svetu dužnost – ostati domovini zauvijek vjerni!”
U ime Hrvatskog sabora obratio se Milijan Brkić istaknuvši kako smo ovdje danas kako bismo promovirali istinu, hrabrost i ljubav prema domovini onih koji su je branili i obranili.
”Da nije bilo hrvatske vojske i policije današnje Hrvatske ne bi bilo. Onima koji su dali sebe za domovinu, svoj narod i našu budućnost nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti. Naše heroje nikad ne smijemo zaboraviti,” kazao je Brkić.
Upućujući čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i čuva uspomenu na ove slavne i važne događaje iz naše povijesti.
Podsjećajući na te povijesne dane, ministar Krstičević, koji je i sam bio sudionik operacije, istaknuo je kako je VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu i to iz nekoliko razloga. Naime, operacijom je ponovno spojen hrvatski sjever i jug. U organizacijskom smislu operacija je pokazala da je dostignuta ona razinu organiziranosti i opremljenosti Hrvatske vojske koja omogućuje izvođenje složenih vojnih operacija. U strateškom smislu pokazali smo svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, a operacijom Maslenica našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili smo vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske. ”Tajna pobjede bili su ljudi. Čovjek je i tada i danas bio temelj pobjedničke Hrvatske vojske! Hrvatski je vojnik po svojem vojničkom držanju i danas brend svugdje u svijetu,” istaknuo je ministar. Operacija Maslenica najavila je nastavak naših pobjedonosnih operacija te pokazala što znači odlučnost, čast, i kako izgleda pobjednički hrvatski duh.”A te vrijednosti svaki nam je dan svojim primjerom prenosio naš zapovjednik Ante Gotovina. Svojom energijom i voljom činio nas je boljim vojnicima. Svojom hrabrošću i odlučnošću ulijevao nam je potpunu sigurnost,” kazao je ministar Krstičević te je pozvao za govornicu generala Antu Gotovinu ratnog zapovjednika operacije Maslenica.
General Gotovina podsjetio je na ostvarene ciljeve u operaciji Maslenica kojom je neprijatelj potisnut u dubinu, a Zadru i njegovu zaleđu donijela je sigurnost. “Ne smije se zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku. Narav svakog rata podrazumijeva žrtve, zato rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu i zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga čuvanja naše slobode što je trajna obveza sustava nacionalne sigurnosti u kojem su Oružane snage jedan od najvažnijih stupova,” istaknuo je general Gotovina.
Prigodno su se obratili i Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra te Božidar Longin, župan Zadarske županije koji su istaknuli veliki značaj operacije Maslenica koja je pokazala snagu i odlučnost Hrvatske vojske, osnažila vjeru u sposobnosti hrvatskih branitelja, bila je moralni poticaj ali i kraj agonije koju su prolazili Zadrani i cijela Zadarska županija tijekom Domovinskog rata.
Nakon svečane akademije iznad zadarske rive održan je letački program akrobatske grupe ”Krila Oluje”, a Zadrani su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH koji su obišli i visoki vojni i civilni uzvanici.
Dan prije održan je koncert Orkestra HRM-a i Klape ”Sv. Juraj” HRM-a. U povodu obilježavanja obljetnice organiziran je i niz sportskih i kulturnih događanja, izložbi, turnira u maratonu, streljaštvu i odbojci te predstava.


Misno slavlje za domovinu
U sklopu obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica 21. siječnja u katedrali svete Stošije održano je svečano misno slavlje za domovinu. Misu je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom i brojnim svećenicima.
U prigodnoj homiliji mons. Puljić kazao je kako je obilježavanje ove srebrne obljetnice operacije Maslenica kojom je hrvatski sjever opet povezan s jugom upravo prigoda podsjetiti i zahvaliti za sve žrtve koje su podnesene za našu slobodu. “Pamćenje je sastavni dio identiteta obitelji, zajednice i naroda, a spomen važnih povijesnih događaja govori o našem ishodištu i ukorijenjenosti. Obljetnica akcije Maslenica dobra je prigoda sjetiti se silnih Božjih djela i čudesnih zahvata. I uputiti nebu zahvalnu molitvu za sve one koji su se s krunicom oko vrata suprotstavili agresiji, borili se i izborili mir i slobodu,” kazao je mons. Puljić.

Vesna Pintarić, Foto Karlo Brigljević