Znanstveni kolokvij o operaciji Maslenica

”Vjerovali smo u sebe, vjerovali smo da zajedno možemo sve. Zajedništvo je bilo ključ. Domovinski rat izvukao je ono najbolje iz ovog naroda, ujedinio nas je i pokazao koliko smo jaki kad smo zajedno, s jasnim ciljem ispred sebe. Zajedništvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana promijenilo je tijek povijesti,” kazao je ministar Krstičević na otvaranju Znanstvenog kolokvija o operaciji Maslenica

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru povodom jubilarne 25. obljetnice VRO Maslenica održan je Znanstveni kolokvij na kojem je bilo riječi o toj operaciji u kontekstu geostrateškog značenja zadarske regije o čemu je izlagao prof. dr. sc. Josip Faričić. O političkim prilikama prije i poslije VRO Maslenica izlagao je dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a o ključnim izazovima planiranja i provedbe VRO Maslenica govorio je general zbora dr. sc. Mirko Šundov, načelnik GS OSRH. O medijskim refleksijama operacije govorio je doc. dr. sc. Zlatko Begonja s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
U uvodu se skupu obratila rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknuvši kako je ovaj znanstveni kolokvij braniteljima u čast. “Istraživanje, traganje, pisanje i govorenje istine o Domovinskom ratu naše je poslanje koje ćemo nastaviti. Imena onih čija su imena ugravirana u kamen nijemi je zov za svjedočenje i dokumentiranje istine. Divljenje junacima i događajima temeljna su ishodišta odgoja i obrazovanja,” istaknula je rektorica Vican te pozvala da budemo vjerodostojni svjedoci njihove ostavštine. ”Dok je Sveučilišta u Zadru i tragača za istinom ne treba strahovati od prekrajača hrvatske povijesti,” rekla je rektorica.
Otvarajući Znanstveni kolokvij ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je akademska zajednica prepoznala važnost operacije Maslenica, što se o njoj piše, razgovara, istražuje te prenosi znanje na mlade generacije i tako čuva istina o pobjedničkom Domovinskom ratu. Ministar je podsjetio kako je Maslenica bila intergranska napadna operacija, a provela ju je vojska stara tek nepune tri godine. ”Vjerovali smo u sebe, vjerovali smo da zajedno možemo sve. Zajedništvo je bilo ključ. Domovinski rat izvukao je ono najbolje iz ovog naroda, ujedinio nas je i pokazao koliko smo jaki kad smo zajedno, s jasnim ciljem ispred sebe. Zajedništvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana promijenilo je tijek povijesti,” kazao je ministar te istaknuo i zasluge specijalne policije, koja je u surovim uvjetima na Velebitu preuzela nadzor nad ključnim položajima s kojih se moglo nadzirati šire područje Gračaca, Obrovca i Benkovca.
Maslenica je bila velika, vidljiva potvrda kako je Hrvatska vojska, od skupine branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće koje su pred nju stavljene, kazao je ministar istaknuvši: “Samosvjesno i planski, korak po korak, kretali smo se od tada prema ostvarenju konačnog cilja – oslobođenju čitavog teritorija Republike Hrvatske. Operacija Oluja bila je kruna procesa koji je počeo Maslenicom, a nastavio se Zimom ’94, Skokom 1, Skokom 2 i Ljetom ’95.” Ministar je zahvalio Sveučilištu u Zadru što organizirajući ovakav skup prenose znanja na mlade generacije i čuvaju istinu o Domovinskom ratu.
General Mirko Šundov, koji je u to ratno vrijeme zapovijedao 4. gardijskom brigadom, govoreći o planiranju, pripremama i provedbi VRO Maslenica istaknuo je kako je ona imala napadni dio u trajanju tri dana nakon čega je nastupila aktivna obrana iduća tri mjeseca. Istaknuo je neke bitne značajke operacije u provedbenom dijelu koje se odnose na tajnost i postignuto strateško iznenađenje, angažirane su sve tri grane Hrvatske vojske, vrlo je važna bila uloga i djelovanje specijalne policije, postrojbe su uvođene u borbu iz pokreta, uloga gardijskih brigada bila je noseća. General Šundov još je jednom naglasio kako se radilo o pobjedničkoj operaciji u kojoj su svi glavni ciljevi bili ostvareni te kako je nužno i dalje još više istraživati, pisati i govoriti o operaciji Maslenica kao i drugim operacijama Domovinskog rata.

Vesna Pintarić, Foto Karlo Brigljević