Vojni vremeplov

Prije 25 godina

25. listopada 1991.
Let za pamćenje – Rudolf Perešin
Hrvatski zrakoplovni velikan Rudolf Perešin, rođen 1958. godine, u listopadu 1991. preletio je avionom MiG-21 Jugoslavenske narodne armije u Austriju, što je snažno odjeknulo u svjetskim medijima. Poginuo je na borbenom letu tijekom VRO Bljesak, nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. oborile avion kojim je upravljao.


Prije 24 godine

29. listopada 1992.
Svečana smotra u Gružu – oslobođenje juga Hrvatske
Raketnom topovnjačom HRM-a “Kralj Petar Krešimir IV.”, na kojoj se uz državnu vijorila i predsjednička zastava, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman stigao je 29. listopada 1992. u grušku luku. Svečanom smotrom postrojbi Hrvatske vojske koje su sudjelovale u borbama za oslobođenje juga Hrvatske obilježena je pobjeda i u najjužnijem dijelu naše domovine.


Prije 8 godina

2. studenog 2008.
Brodovi “Vukovar” i “Dubrovnik” dovezeni iz Finske
U Hrvatsku su 2. studenog 2008. dovezena dva raketna broda klase Helsinki. Ugovor o nabavi MORH je sklopio sredinom srpnja te godine s finskom tvrtkom Patria Aviation Oy. Brodovi, prije zvani “Oulu” i “Kotka”, iz Finske su putovali sedamnaest dana. Iskrcani su 3. studenog u Šibenskom zaljevu te odvezeni u NCP – Remontno brodogradilište Šibenik d. o. o. Dobili su imena “Vukovar” i “Dubrovnik”.


Prije 4 godine

25. listopada 2012.
Završetak integracije OSRH u NATO
Načelnik GS OSRH general-pukovnik Drago Lovrić i zamjenik zapovjednika Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) general zbora Mieczysław Bieniek 25. listopada 2012. svečano su potpisali Deklaraciju o završetku integracijskog procesa OSRH u NATO-ove strukture. General Lovrić tad je istaknuo da je proces integracije bio vrlo kompleksan i izazovan te da je integracija podrazumijevala usklađivanje rada u svim funkcionalnim područjima.


SVIJET:

4. studenog 1956. – Sovjetske postrojbe ugušile su pobunu u Mađarskoj.

30. listopada 1961. – SSSR je iznad Nove zemlje u Sjevernom ledenom moru izveo pokus s hidrogenskom, tzv. car bombom, najjačim detoniranim nuklearnim oružjem.

1. studenog 1918. – Talijanska mornarica potopila je na sredini pulske luke brod “Viribus Unitis”, ponos austrougarske mornarice.


Pripremila Petra Kostanjšak