Puma 16

Bilateralna hrvatsko-američka vojna vježba koja se od 12. do 22. listopada održava na poligonu “Eugen Kvaternik” koncipirana je tako da se tijekom nje stalno podiže intenzitet zadaća, radnji, postupaka, ukratko, provedbe svih planiranih aktivnosti

Na vježbi se koristi zanimljiva kombinacija oklopnih vozila: slijeva Stryker (bojna Wolfpack), BVP M-80A (bojna Pume), BOV Patria (bojna Tigrovi)

Već smo praktički naviknuli da pripadnici Hrvatske kopnene vojske u Hrvatskoj i inozemstvu vježbaju sa svojim američkim kolegama. Kao i tijekom više dosadašnjih, i u provedbi međunarodne vojne vježbe Puma 16 dva saveznika traže jačanje povezanosti, stjecanje i razmjenu iskustava te dostizanje više razine interoperabilnosti, i to uvježbavanjem borbenih djelovanja sve do razine satnije. Kao glavna područja koja obuhvaćaju obučni ciljevi navedeni su zapovijedanje i nadzor (C2), integracija mehaniziranog i motoriziranog pješaštva, komunikacija te integracija borbenih funkcija.
Iako nabrojeni ciljevi na prvi pogled djeluju slično onima u mnogim dosadašnjim međunarodnim vojnim vježbama, Puma 16, koja se od 12. do 22. listopada održava na poligonu “Eugen Kvaternik” je, uzmemo li u obzir postrojbe koje u njoj sudjeluju te intenzitet, trajanje, kompleksnost i korištenje različitih oklopnih vozila, nešto što nismo često viđali posljednjih godina. HKoV u najvećoj mjeri predstavljaju pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), koja je i nositelj cijele vježbe. Kao glavno sredstvo koriste svoja borbena vozila pješaštva BVP M-80A. No, iznimno je zanimljivo da je Oružane snage RH u dijelovima vježbe predstavljao i vod iz 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade s borbenim oklopnim vozilima Patria. Štoviše, Pumama su se (uz podrazumijevajuće logističke elemente i sastavnice veze), tom prilikom pridružili i elementi Zapovjedništva specijalnih snaga, odnosno Središnjice za obavještajno djelovanje, sudjelujući u vježbi sa zadaćama iz svojeg rodovskog djelokruga.

Najvažniji cilj Pume 16 bila je potpuna integracija pripadnika HKoV-a i Američke kopnene vojske. U fokusu su bili pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume GOMBR-a i 3. bojne Vučji čopor (3rd Squadron Wolfpack) 2. konjaničke pukovnije

Saveznici iz Američke kopnene vojske (US Army) na Slunj su iz baze u njemačkom Vilsecku poslali Željeznu satniju (Iron Troop) iz 3. bojne Vučji čopor (3rd Squadron Wolfpack) 2. konjaničke pukovnije (2nd Cavalry Regiment). Njihovo je najzapaženije sredstvo BOV na kotačima Stryker, koji je tako dopunio sasvim posebnu kombinaciju oklopnjaka na Slunju. Među naoružanjem koje na Strykerima koristi Željezna satnija nalazi se strojnica M2 Browning od 12,7 mm kao i bacač granata MK19 od 40 mm instaliran na daljinski upravljanoj oružnoj stanici Protector. Osnovno je naoružanje pješaka karabin M4A1, u nekim slučajevima s montiranim podcijevnim bacačem granata M320. Američke desetine zadužuju i lake strojnice M249 te protuoklopni sustav FGM-148 Javelin.
Dakle, u prvom su tjednu bila provedena bojna gađanja pojedinaca, timova, desetina i posada iz streljačkog, topničkog i protuoklopnog naoružanja. To je bio uvod u dvodnevnu (17. i 18. listopada) vježbu na zemljištu (VNZ) razine satnije. U njoj je do izražaja došla i potpora Središta za borbenu obuku (SBO) sa simulacijskim sustavom MILES 2000. Glavni dio VNZ-a bio je koncipiran po sustavu force-to-force, satnije su u njemu imale vlastite zadaće, jedna se branila, a druga napadala. Sraz dviju satnija, brojčano ravnopravnih (za razliku od većine vježbi na kojima je suprotna strana malobrojnija) te vozila na kotačima i gusjeničara vrlo je atraktivan. Zapovjednik američke satnije satnik William Vanderlip III vježbu je opisao kao splet “(…) paljbene moći i mobilnosti mehanizirane satnije te brzine i neizravne paljbe Iron Troopa”. Međutim, i u tom se slučaju pazilo na elemente postizanja potpune interoperabilnosti: satnija Puma ojačana je u VNZ-u vodom američkih Strykera, a američka vodom iz Tigrova, tj. Patrijama.

Prvi tjedan vježbe u velikoj je mjeri bio posvećen bojnim gađanjima iz raznih vrsta naoružanja

Dakle, scenarij vježbe tražio je prvu takvu kombinaciju “sjedinjenja” navedenih vozila na gusjenicama, odnosno na kotačima, u namjenski organiziranoj satniji. U vježbi na zemljištu participirali su i spomenuti pripadnici SOD-a i ZSS-a.
Uspješna provedba vježbe na zemljištu bila je preduvjet za “najvatreniji” dio Pume 16, trodnevnu taktičku vježbu s bojnim gađanjem. Započela je u trenucima zaključenja ovog broja Hrvatskog vojnika. U njoj glavnu ulogu imaju vodovi, a scenarij je postavljen tako da američke snage imaju zadaću osvajanja određenog objekta koju započinju minobacačkom pripremom. Potom se uvezuju s vodom Puma koji se uvodi na osvojene položaje, američke se snage izvlače, a Pume nastavljaju zaštitu i obranu tih položaja. Snage će biti potpuno integrirane i to putem komunikacije, rada na terenu te uvezivanjem ljudi i tehnike.
Ocjenjivački timovi SBO-a, 2. meh. bojne Pume i Američke kopnene vojske provodili su tijekom cijele vježbe ocjenjivanje i to satnija u vježbi na zemljištu, vodova u taktičkoj vježbi s bojnim gađanjem, streljačkih desetina u bojnom gađanju te pojedinaca u protuoklopnom gađanju.

Pripadnik Puma na vježbi gađanja iz protuoklopnog sredstva. Uz provedbu organizacije vježbe, bojna je intenzivno pripremala svoje pripadnike za sudjelovanje u njoj

“Vježba je koncipirana tako da se tijekom njezina održavanja stalno podiže intenzitet zadaća, radnji, postupaka, ukratko, provedbe svih planiranih aktivnosti,” rekao je za Hrvatski vojnik direktor vježbe i zapovjednik Puma pukovnik Željko Marinov. Za takav koncept bilo je potrebno brižljivo i dugotrajno planiranje. Vježba Puma 16 najavljena je Hrvatskom vojniku još prije godinu dana, a strukture bojne su odonda, uz potporu postrojbi Glavnog stožera OSRH, HKoV-a i Zapovjedništva za potporu, provele sve potrebne organizacijske aktivnosti. Istodobno su morale pripremiti svoje sastavnice koje su određene za teren slunjskog poligona za uspješno sudjelovanje u vježbi u međunarodnom okruženju. Zapovjedništvo Puma u scenarijima vježbe je i Nadređeno zapovjedništvo (HICON) obučnim skupinama. Dakle, pred postrojbu sa sjedištem u Našicama postavljen je velik izazov. No, sudeći po svemu što smo vidjeli na poligonu “Eugen Kvaternik”, na njega će biti odgovoreno onako kako treba, u stilu Puma koje se diče svojim sloganom “Uvijek prvi!


desetnik Tomislav ŠTARGL, 2. mehanizirana bojna Pume
Meni je Puma 16 jedanaesta ili dvanaesta međunarodna vježba, tako da sam mnogo toga već vidio, ali najbitnije je da što više iskustava upijaju naši mlađi pripadnici. Bez obzira na staž u vojsci, na ovakvim vježbama pristup svih nas je kao da ćemo sve što radimo sutra morati primjenjivati u stvarnosti. Bitno je i što saveznici i partneri nešto nauče od nas, a mi nešto od njih.


vojnik Ivan DRŽAIĆ, 2. mehanizirana bojna Pume
Uvijek je dobro biti što više na terenu jer na taj način možemo najviše naučiti. Amerikanci se jako dobro snalaze na Slunju, jasno možemo vidjeti njihovu stalnu dinamiku rada u postrojbi. Upravo je završilo pješačko gađanje i svi smo imali vrlo precizne pogotke. S najvećim nestrpljenjem očekujemo vježbe u kojima koristimo vozila.


nadnarednik Raymond ROBINSON, 3/2 Cavalry Regiment
Rad s pripadnicima HKoV-a za nas je pravo zadovoljstvo. Puno učimo zajednički i jedni od drugih o taktičkim radnjama te se tako poboljšavamo. Ovaj je teren za nas izazov. Strykeri se inače uglavnom koriste za urbane operacije, a zasad nam je glavna poteškoća što ne poznajemo poligon tako dobro kao Hrvati. No, siguran sam da ćemo s vremenom puno naučiti o njemu.

skupnik specijalist Caleb DEPOLO, 3/2 Cavalry Regiment
Poligon je izvrstan, vrlo prostran i odgovara našoj satniji. Upravo je razmjena iskustava ono najvrednije što ćemo dobiti od Pume 16. Učimo ne samo o taktikama, nego i o naoružanju, kako bismo bolje razumjeli razlike među nama. No, imamo vremena i za sklapanje prijateljstava. Vježba nije samo zanimljiva, ona je za nas vojnike i zabavna.


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimili Tomislav BRANDT, Josip CINDRIĆ