Obuka za vozača vozila M-ATV

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu, od 4. do 8. travnja provedena je obuka za vozača vozila M-ATV (Mines Resistant Ambush Protected – All Terrain Vehicle).
Cilj je obuke osposobiti polaznike, samostalno i u skupini, za sigurno upravljanje vozilom M-ATV  u različitim cestovnim i terenskim uvjetima, uporabu svih uređaja koji omogućavaju bolju prohodnost u svim vremenskim i zemljišnim uvjetima te upoznati polaznike sa sigurnosnim mjerama u vezi s korištenjem vozila. U teorijskom dijelu polaznici se upoznaju s karakteristikama vozila, načinima i uvjetima upravljanja, a u  praktičnom dijelu razvijaju se vještine i sposobnosti vozača M-ATV za samostalno upravljanje i korisničko održavanje vozila u cestovnim i terenskim uvjetima. Sastavni je dio obuke i uvježbavanje postupaka u slučaju prevrtanja i procedura napuštanja vozila koje vozači M-ATV prolaze na simulatoru prevrtanja (Roll Over) u potpuno kontroliranim uvjetima.
Polaznici su osposobljeni za dnevne i noćne, gradske i terenske uvjete vožnje na logističkom vježbalištu ”Glavica“ koje nudi potpuni doživljaj većine kritičnih momenata na koje vozač može naići prilikom uporabe vozila. Voditelj obuke bojnik Boris Galić izjavio je da su svi polaznici, njih deset, ispunili preduvjete za dobivanje potvrde o osposobljenosti za vozača vozila M-ATV.

Tekst i foto: Antun Mandić