Održani XX. Susreti za Rudija

U Gornjoj Stubici održani su od 5. do 7. svibnja XX. Susreti za Rudija. Ta se tradicionalna manifestacija već puna dva desetljeća održava u spomen na poginulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane stožernog brigadira Rudolfa Perešina. Ovogodišnja je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnika Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba, a prvi je put trajala tri dana.
Prvog su dana pripadnici HRZ-a i PZO-a te Središnjice za upravljanje osobljem održali za učenike srednjih škola Krapinsko-zagorske županije predavanje o nastanku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Domovinskom ratu, o povijesnom preletu Rudolfa Perešina u Klagenfurt te o njegovu životu i radu do tragične pogibije tijekom VRO Bljesak 2. svibnja 1995. godine. Srednjoškolci su upoznati s mogućnostima ulaska u Oružane snage RH te posebno s uvjetima upisa na Fakultet prometnih znanosti – smjer vojni pilot, a svoje su vještine mogli provjeriti na računalnom simulatoru letenja. Drugog je dana održan malonogometni turnir na kojem su sudjelovale i tri ekipe HRZ-a i PZO-a. Ekipa Bojne ZMIN zauzela je treće, ekipa 91. zb četvrto, a ekipa 93. zb peto mjesto u ukupnom poretku. U poslijepodnevnim je satima Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina tradicionalno organizirao Malu školu zrakoplovstva tijekom koje su pripadnici HRZ-a i PZO-a osnovnoškolcima približili zvanje vojnog pilota te im omogućili letenje na računalnom simulatoru letenja. Navečer je u Muzeju seljačkih buna priređena izložba posvećena Rudolfu Perešinu.

Središnja je svečanost održana 7. svibnja u 12 sati u Spomen-parku Rudolfa Perešina. Tom su prigodom vijence i svijeće na spomen-obilježje položila mnogobrojna izaslanstva. Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova bio je zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač. U svojem se obraćanju osvrnuo na značaj Rudijeva pothvata za tijek Domovinskog rata, na njegovu veličinu i njegovu žrtvu. “Rudija se prisjećamo kao vrsnog pilota, istinskog domoljuba i heroja koji će zauvijek simbolizirati hrabrost i bezuvjetnu ljubav prema svojem narodu i svojoj domovini,” naglasio je general Kovač. U promidžbenom šatoru Oružanih snaga posjetitelji su se mogli informirati o mogućnostima karijere u OSRH te uz stručno vodstvo borbenih pilota HRZ-a i PZO-a razgledati originalnu kabinu aviona MiG-21. U poslijepodnevnim je satima održan letački program u kojem su sudjelovali i zrakoplovi HRZ-a i PZO-a: akrogrupa “Krila Oluje”, školski avion ZLIN 242, helikopter Bell 206, borbeni avion MiG-21 te višenamjenski helikopter Mi-171Sh iz kojeg su i ove su godine iskakali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Stela Maršić