Otkrivena spomen-ploča banu Josipu Jelačiću u Poljskoj

Svečanost otkrivanja spomen-ploče banu Josipu Jelačiću u povodu 220. obljetnice rođenja održana je 16. listopada 2021. u gradu Łańcutu, Poljska. Riječ je o važnu događaju za afirmaciju Hrvatske i OSRH kroz jačanje veza s Poljskom. Postavljanje spomen-ploče rezultat je inicijative veleposlanika RH u Poljskoj Nj. Eksc. Tomislava Vidoševića i počasnog konzula RH sa sjedištem u Krakovu Paweła Włodarczyka te predanog rada na tom projektu.

Ban Josip Jelačić proveo je kao mladi časnik na službi u Łańcutu u dva navrata ukupno osam godina, od 1819. do 1825. te od 1828. do 1830. Svečanosti su, uz veleposlanika RH sa suradnicima, počasnog konzula RH, vojnog izaslanika RH u Poljskoj, nazočili i brojni uglednici iz društvenog i političkog života Potkarpatskog vojvodstva te izaslanstvo Grada Zaprešića, u kojem je ban Jelačić živio i gdje je pokopan.

Poseban pečat svečanosti dalo je sudjelovanje pripadnika 8. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti koji su razmješteni na sjeveroistoku Poljske kao element vatrene potpore Borbenoj grupi Poljska, zajedno s kolegama iz OS-a Poljske, iz sastava 21. streljačke brigade Podhale iz Rzeszówa. Stojeći rame uz rame, zorno su prezentirali zajedništvo, prijateljstvo i odlučnost.

“Poljski i hrvatski narod prošli su iznimno teške trenutke u svojoj povijesti i naša je obveza izraziti zahvalnost posebno onima koji su živote posvetili borbi za slobodu i ravnopravnost svojih voljenih naroda. Ban Jelačić jedan je od njih i ova spomen-ploča koju danas svečano postavljamo ujedno je još jedna u nizu potvrda snažne povezanosti naših zemalja i naših naroda,” istaknuo je veleposlanik Vidošević.

Ban Josip Jelačić rođen je 16. listopada 1801. u Petrovaradinu. Kao ugledan časnik, vojskovođa, političar i pristaša hrvatskog narodnog preporoda imenovan je 23. ožujka 1848. dalmatinsko-hrvatsko-slavonskim banom. Umro je 1859. u Zagrebu.

 Tekst i foto: OSRH