Otvoreno NATO-ovo središte u Zemuniku

“Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga prvo je međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal postati novi NATO-ov centar izvrsnosti. Ovo je potvrda Hrvatske kao vjerodostojne članice NATO-a. Ponosan sam što će se upravo u Hrvatskoj, u Zemuniku, obučavati najbolji piloti za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga,” rekao je ministar obrane Damir Krstičević

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) svečano je otvoreno 11. prosinca u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u nazočnosti brojnih vojnih i civilnih dužnosnika, što najbolje govori o njegovoj važnosti i vrijednosti. Novootvoreno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija zamišljeno je kao središte koje će planirati i provoditi obuku helikopterskih posada te njihovu integraciju s timovima specijalnih snaga za planiranje i provedbu specijalnih operacija. Obuka će se dijeliti na teorijsku i praktičnu, a u početku će se osposobljavati instruktori, koji će znanja i vještine prenositi pripadnicima postrojbi koje trebaju dostići zahtijevane sposobnosti.

Svečanosti otvorenja nazočio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec, ministar obrane Mađarske Tibor Benkő, pomoćnik Glavnog tajnika NATO saveza Camille Grand, zapovjednik NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije general-pukovnik Eric P. Wendt, načelnici glavnih stožera oružanih snaga Bugarske, Slovenije i Mađarske te drugi visoki uzvanici.

Temeljni cilj Središta

Uz ostale uzvanike, svečanosti otvorenja nazočio je ministar obrane Damir Krstičević, mađarski i bugarski ministri obrane te načelnica Glavnog stožera Slovenske vojske

Zbog klimatskih i geografskih uvjeta koji omogućuju velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje, vojarna u Zemuniku pokazala se kao idealan izbor za otvaranje takvog središta. Za specijalne operacije karakteristično je da se provode u različitom okruženju i različitim vremenskim uvjetima te se stoga specijalne postrojbe moraju osposobiti za takva djelovanja. Klimatske značajke u području Velebita i Ravnih kotara osiguravaju potrebne uvjete za planinsko i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru. Dodatna je prednost lokacije i činjenica da je u roku od 30 minuta letenja dostupna većina vojnih poligona Oružanih snaga Republike Hrvatske. Cilj je MSAP-a obučiti posade višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije kroz teorijsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s Ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a. Obuka će se provoditi u skladu s najvišim standardima i na ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici rezultirati povećanjem interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO-ovih standarda.

 Proces otvaranja Središta počeo je prije četiri godine

Prvi koraci u uspostavi MSAP-a počeli su 2015., kad je Republika Hrvatska kao članica NATO-a preuzela određene Ciljeve sposobnosti, čime se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit – SOATU). Te je NATO-ove Ciljeve sposobnosti, uz Hrvatsku, preuzela i Mađarska, Bugarska i Slovenija. U sjedištu NATO-a u Bruxellesu 4. listopada 2018. ministri obrane Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije potpisali su Memorandum o uspostavi Međunarodnog specijalnog zrakoplovnog programa (MSAP). Vlada Republike Hrvatske usvojila je na 183. sjednici, održanoj 10. listopada 2019. godine, Prijedlog uredbe o nazivu, sjedištu i organizaciji i upravljanju Međunarodnim središtem za obuku specijalnih zračnih snaga. Preuzimanjem uloge zemlje domaćina, Republika Hrvatska poduzela je važan korak prema daljnjem razvoju sposobnosti Saveza.


Opis oznake MSAP-a: crna pozadina simbolizira noć, dio dana kad Zapovjedništvo provodi operacije. Bijela slova sugeriraju zrak, primarno područje operacija SOATU-a. Okomite i vodoravne crte prikazuju meridijane i paralele, odnosno planet Zemlju. Međunarodno središte za obuku specijalnih snaga (MSAP TC) otvoreno je za sve članice NATO saveza. Sve odabrane postrojbe koje završe obuku u MSAP-u osposobljene su za specijalne zračne operacije bilo gdje u svijetu. Krila i bodež prikazuju vojnu spremnost te brzu i tihu mobilizaciju zračnih komponenata i specijalnih snaga. Krila i bodež koji izlaze iz kruga prikazuju način razmišljanja “izvan okvira”. Latinski izraz “Ex umbra” znači “iz sjene”, a opisuje modalitet obuke – tih i iznenadan dolazak u područje operacije s učinkom iznenađenja te odlučujuću prednost u odnosu na protivnika.


Prikaz sposobnosti HRZ-a i ZSS-a

Združena pokazna vježba pripadnika HRZ-a i ZSS-a provedena je kroz četiri faze, a prikazala je različite vrste sposobnosti koje se primjenjuju u provedbi specijalnih zračnih operacija. Prikaz sposobnosti počeo je preletom dvaju zrakoplova Pilatus PC-9M, a slijedio je dolazak dvaju helikoptera OH-58D Kiowa Warrior koji su nadgledali područje provedbe zadaće. Nakon infiltracije motornim vozilima i helikopterima, pripadnici ZSS-a ustrojili su taktičko-operativni centar. Uslijedilo je ubacivanje pripadnika ZSS-a dvama helikopterima Mi-171Sh te je upućen zahtjev za blisku zračnu potporu helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Nakon što su stvoreni uvjeti za izvlačenje snaga, provedeno je izvlačenje zračnim putem dvama helikopterima Mi-171Sh, a snage ZSS-a izvršile su infiltraciju vozilima na zemlji. Vježba je završila prikazom sposobnosti zaustavljanja vozila u pokretu dvama helikopterima Mi-171Sh uz nadgledanje dvama helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.


Pripremio: Željko Stipanović, foto:Tomislav Brandt