Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga od A do Ž

Od A do Ž – Informacije o Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC), otvorenom u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, u kojem će se obučavati posade i timovi višenamjenskih helikoptera određeni za specijalne zračne operacije

A Ambicija MSAP TC-a: NATO-ovo središte izvrsnosti
Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC), ima ambiciju postati NATO-ovo središte izvrsnosti za obuku specijalnih zračnih snaga. Tako postavljen visoki cilj zahtijeva obuku u skladu s najvišim standardima te će MSAP TC stvarati najobučenije i najelitnije pripadnike za provedbu specijalnih zračnih operacija.

B Brojne koristi za članice MSAP-a:
• jačanje nacionalnih obrambenih sposobnosti
• usvajanje zajedničkih NATO-ovih standarda i razvijanje interoperabilnosti
• stvaranje uvjeta za provedbu združenih vježbi i stvarnih operacija pod vođenjem NATO-a
• ekonomski najisplativija i najučinkovitija obuka kroz dijeljenje resursa
• dostupnost standardiziranih planova i programa letačke obuke te standardnih operativnih postupaka.

C Cilj MSAP-a
Cilj je MSAP-a kroz teorijsku i letačku obuku posade i timove višenamjenskih helikoptera određene za specijalne zračne operacije obučiti za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s Ciljevima sposobnosti svake članice MSAP-a.

Č Članice MSAP-a:
• Republika Hrvatska
• Republika Bugarska
• Mađarska
• Republika Slovenija.
MSAP je otvoren i za priključivanje drugih zemalja ili korištenje MSAP TC-a za potrebe obuke njihovih snaga kroz puno članstvo ili povremenim/periodičnim sudjelovanjem u pojedinim modulima obuke i/ili na vježbama.

D Direktor MSAP TC-a
Prvi je direktor MSAP TC-a hrvatski pilot helikoptera pukovnik Tomislav Pušnik. Imenovan je na dužnost u trajanju od tri godine s mogućnosti produljenja na još jednu godinu. Njegov je zamjenik predstavnik Mađarske, a ostala su dva međunarodna člana MSAP TC-a predstavnici oružanih snaga Bugarske i Slovenije. U administrativnom dijelu Središta zaposleno je pet djelatnika iz sastava Hrvatske vojske.

E “Ex umbra”
“Ex umbra” latinsko je geslo na oznaci MSAP TC-a, a znači “iz sjene”. Opisuje modalitet djelovanja specijalnih zračnih snaga, za koji se polaznici trebaju obučavati − tih i iznenadan dolazak u područje operacije uz primjenu svih pravila operacijske sigurnosti s učinkom iznenađenja i stvaranjem odlučujuće prednosti u odnosu na protivnika.

F Financiranje MSAP TC-a
MSAP TC financiraju članice MSAP-a uz godišnju članarinu koja u početnoj godini iznosi 5000 eura, temeljem Memoranduma o razumijevanju koji su potpisale članice MSAP-a. Hrvatska je u uređenje i opremanje objekta MSAP TC-a dosad uložila 1 800 000 kn te se obvezala kao zemlja domaćin (“host nation”), u budućnosti financijski i materijalno dodatno podupirati rad MSAP TC-a u odnosu na druge članice MSAP-a.

 

G Glavnina obuke u vojnim objektima
Uz teorijsku i letačku obuku koja će se provoditi u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, koristit će se i kapaciteti drugih vojnih objekata i instalacija u Republici Hrvatskoj, prije svega vojni poligoni za provedbu bojnih gađanja, kao i zračni prostor iznad kopna i mora.

H Helikopter Mi-171Sh
Posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva deklarirane za obuku u MSAP TC-u sudjelovat će na obuci s helikopterom Mi-171Sh iz sastava 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila.

I Instruktori MSAP TC-a
Kroz međunarodno podržan program obuke, MSAP TC u suradnji s iskusnim predavačima, instruktorima letačke obuke i mentorima iz NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), te drugih zemalja koje su članice NATO-a s već usvojenom sposobnosti provedbe specijalnih zračnih operacija, u prvom obučnom ciklusu osposobljava nacionalne instruktore za teorijsku i letačku obuku, koji će nadalje provoditi navedene obuke za specijalne zračne operacije s posadama koje su deklarirane za tu zadaću. U svijetu vojnog zrakoplovstva smatra se kako je to najkompleksnija obuka i izazov koji je postavljen pred članove posade helikoptera. Završetkom navedene obuke članovi helikopterske posade stječu potrebnu kvalifikaciju, a samim tim i ulaznicu za najelitniji krug zrakoplovnih specijalnih postrojbi.

J Jačanje obrambenih sposobnosti
Jedan je od ciljeva uspostave MSAP-a razvoj i jačanje nacionalnih vojnih sposobnosti članica. Preuzimanjem uloge domaćina Hrvatska postaje prepoznatljiva kao inicijator i proaktivna članica NATO-a u daljnjem zajedničkom razvoju obrambenih sposobnosti u području specijalnih zračnih operacija Saveza i partnerskih zemalja. Istodobno, to je i potvrda Hrvatske kao vjerodostojne članice NATO-a.

K Koraci u uspostavi MSAP TC-a
Prvi koraci u uspostavi MSAP TC-a počeli su 2015., kad je Hrvatska kao članica NATO-a preuzela dva Cilja sposobnosti u okviru kojih se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije. Uz Hrvatsku, jednake je Ciljeve sposobnosti preuzela i Bugarska, Mađarska i Slovenija, nakon čega su ministri obrane navedenih zemalja u sjedištu NATO-a u Bruxellesu 2019. potpisali Memorandum o uspostavi MSAP-a i MSAP TC-a, koji je svečano otvoren u prosincu 2019. u Zemuniku.

L Letačka obuka
Nakon teorijske obuke, koja je preduvjet za početak letačke, slijedi najzanimljiviji dio, odnosno provedba letačke obuke na helikopterima iz sastava ratnih zrakoplovstava zemalja članica. Tako je Hrvatska nominirala helikoptere Mi-171Sh, Mađarska helikoptere EC-145M u početnoj fazi, dok će Bugarska i Slovenija na obuci koristiti helikoptere AS 532 AL Cougar.

M Misija MSAP-a
Temeljna je misija MSAP-a osigurati kapacitete za provedbu teorijske i letačke obuke, u skladu s postavljenim NATO-ovim standardima, potrebne za stvaranje i održavanje postrojbe za specijalne zračne operacije na najefikasniji i troškovno učinkovit način te povećanje interoperabilnosti među članicama i partnerima NATO-a.

N NATO-ovi Ciljevi sposobnosti
Članice MSAP-a preuzele su jednake Ciljeve sposobnosti (Special Operations Air Task Unit – SOATU; te Personnel Recovery − PR), kroz ustrojavanje i osposobljavanje postrojbe za specijalne zračne operacije uz dodatnu sposobnost borbenog traganja i spašavanja. Uspostavljena je i suradnja članica u dostizanju navedenih ciljeva kroz MSAP.

O Oznaka MSAP TC-a
Krila, bodež i Zemljina kugla čine osnovu znaka MSAP TC-a, čiji je autor profesor Ivan Friganović. Crna pozadina simbolizira noć, kao dio dana kad pripadnici specijalnih zračnih snaga i provode operacije. Bijela slova sugeriraju zrak kao primarno područje djelovanja postrojbi za specijalne zračne operacije, a okomite i vodoravne crte označavaju meridijane i paralele, odnosno planet Zemlju. Postrojbe koje završe obuku u MSAP TC-u osposobljene su za specijalne zračne operacije bilo gdje u svijetu, a krila i bodež koji izlaze iz kruga prikazuju način razmišljanja “izvan okvira”.

P Provedba specijalnih zračnih operacija
Specijalne zračne operacije provode se u različitim zemljopisnim i klimatskim okružjima. Postrojbe se stoga obučavaju i osposobljavaju za djelovanje u svim uvjetima, a Zadar i njegovo okružje pružaju idealne uvjete za navedenu obuku.

R Realistični uvjeti obuke
Visoko postavljeni standardi podrazumijevaju i provedbu najzahtjevnijih obučnih procesa u realističnim uvjetima kako bi pripadnici bili potpuno spremni i osposobljeni provoditi operacije u stvarnim situacijama u kojima se mogu naći.

S Snažna potpora radu MSAP-a
Od prvih koraka na uspostavi MSAP-a snažnu mu potporu u radu pružaju:
• NATO-ovo Zapovjedništvo za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ)
• Američko zapovjedništvo za specijalne operacije – Europa (US Special Operations Command, Europe – US SOCEUR)
• NATO-ovo međunarodno osoblje (NATO International Staff) te
• ostale članice NATO-a koje su već dostigle sposobnost provedbe specijalnih zračnih operacija.

Š Što dobiva Hrvatska vojska otvaranjem MSAP TC-a?
Uspostavom MSAP-a i otvaranjem MSAP TC-a, Hrvatska vojska ustrojavanjem postrojbe za provedbu specijalnih zračnih operacija koja će punu operativnu sposobnost u segmentu obuke steći kroz provedbu obuke u MSAP TC-u, osim prethodno stečenih sposobnosti razvija i dodatne:

• interoperabilnost i rad u međunarodnom okružju uz dostizanje, primjenu i poštivanje NATO-ovih standarda u provedbi specijalnih zračnih operacija
• brze realizacije operacija
• provedbu specijalnih zračnih operacija uz poštivanje svih uvjeta operacijske sigurnosti
• primjene načela iznenađenja
• stalno održavanje visoke razine spremnosti.

T Teorijska obuka
Svaki ciklus osposobljavanja počinje teorijskom obukom, koju provode licencirani MSAP-ovi instruktori za teorijsku nastavu. Planom je predviđen početak teorijske obuke od 2020. godine.

U Upravljačko tijelo MSAP TC-a
Međunarodni upravljački odbor (Multinational Executive Board – MEB), kao upravljačko tijelo nadzire i daje smjernice za rad MSAP TC-a. Njegovi su članovi predstavnici oružanih snaga svih članica MSAP-a. Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora je brigadir Dean Kranjčec, voditelj Odjela za planiranje obrambenih sposobnosti u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

V Vojarna “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, sjedište MSAP TC-a
Budući da su postrojbe za specijalne operacije obučene i osposobljene za djelovanje u svim vremenskim i geografskim uvjetima, tri su ključna razloga zašto je vojarna u Zemuniku idealan izbor za sjedište MSAP TC-a:
• klimatski uvjeti (velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje − oko 300 dana godišnje, te raznolikost klimatskih uvjeta)
• geografski uvjeti (Velebit i Ravni kotari osiguravaju uvjete za planinsko i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru)
• kapaciteti vojarne (logistička potpora) i blizina vojnih poligona Hrvatske vojske.

Z Zapovjedništvo specijalnih snaga
Iznimnu će ulogu u MSAP-u imati i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske kroz združenu obuku i provedbu vježbi s letačkim posadama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Pritom će uvježbavati i obučavati svoje snage za djelovanje iz treće dimenzije – zraka, te osposobljavati osoblje za stvaranje preduvjeta za provedbu specijalnih zračnih operacija.

Ž Županija koja nudi bogatu turističku ponudu
Za sudionike i goste MSAP TC-a, kao i međunarodne vojne aktivnosti koje su u djelokrugu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, Zadarska županije sa svojim središtem pruža bogatu turističku ponudu i mogućnost upoznavanja vrijedne kulturno-povijesne baštine. Postrojba s lokalnom zajednicom izvrsno surađuje i gradi bliske odnose uz puno poštovanja.


Članice MSAP-a su:
Republika Hrvatska
Republika Bugarska
Mađarska
Republika Slovenija


Modalitet djelovanja specijalnih zračnih snaga
– tih i iznenadan dolazak u područje operacije uz primjenu svih pravila operacijske sigurnosti s učinkom iznenađenja i stvaranjem odlučujuće prednosti u odnosu na protivnika


  • Osim vojarne u Zemuniku za potrebe obuke koristit će se i kapaciteti drugih vojnih objekata, prije svega vojni poligoni za provedbu bojnih gađanja, kao i zračni prostor iznad kopna i mora u Republici Hrvatskoj
  • Za potrebe letačke obuke Hrvatska je nominirala helikoptere Mi-171Sh, Mađarska helikoptere EC-145M u početnoj fazi, dok će Bugarska i Slovenija na obuci koristiti helikoptere AS 532 AL Cougar

Marinko Karačić

Foto: T. Brandt