Predstavljanje dostignutih sposobnosti MSAP-a

U Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga održan je radni sastanak zapovjednika i drugih predstavnika više vojnih specijalnih postrojbi članica NATO-a, a dan je završio atraktivnom pokaznom vježbom pripadnika ZSS-a i HRZ-a

Već od samog ustrojavanja Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Training Centre – MSAP TC) 11. prosinca 2019., zemlje sudionice u projektu izrazile su ambiciju da ono postane NATO-ovo središte izvrsnosti za obuku specijalnih zračnih snaga. Podsjetimo, uz Republiku Hrvatsku kao zemlju domaćina, osnivačice Središta još su i Bugarska, Mađarska te Slovenija. Bitna je i jasno izražena potpora NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ), američkog Zapovjedništva specijalnih operacija u Europi (SOCEUR), kao i Republike Poljske, zemlje čije oružane snage imaju vrlo razvijenu komponentu specijalnih snaga.

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku kod Zadra, gdje je i središte MSAP-a, održan je 8. rujna sastanak predstavnika MSAP-a, NSHQ-a, Glavnog stožera OSRH, Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa zapovjednicima i predstavnicima specijalnih snaga više članica NATO-a. Uz sudionike iz zemalja koje su već uključene u MSAP, sastanku su nazočili i visokopozicionirani časnici iz Grčke, Italije, Nizozemske, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. Cilj sastanka i obilaska postrojenja MSAP-a bilo je predstavljanje njegovih dostignutih sposobnosti. Međutim, okupljanje toliko stručnjaka iz elitnih postrojbi bilo je prilika i za razmjenu iskustava i mišljenja o daljnjem razvoju NATO-ovih specijalnih zračnih snaga. Ukratko, sigurno je da je posjet dobrodošla aktivnost za MSAP danas, ali i za MSAP kakvim želi postati – središte izvrsnosti koje bi okupilo i više savezničkih i partnerskih zemalja.

Sastanak je otvorio direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić i tom prilikom istaknuo važnost MSAP-a kao obučnog središta u kojem zrakoplovne posade iz više savezničkih zemalja mogu zajedno vježbati na jednoj lokaciji koja nudi jedinstvene terenske uvjete.

Direktor MSAP-a brigadir Tomislav Pušnik, pripadnik HRZ-a, te predstavnik NSHQ-a brigadir Raffaele La Montagna, pripadnik talijanskog zrakoplovstva, gostima su predstavili povijest programa MSAP. Istaknuli su ciljeve uvježbavanja u MSAP-u za zračne namjenske postrojbe za specijalne operacije i objasnili kako članice MSAP-a zajedno rade na postizanju interoperabilnosti za NATO-ove specijalne zračne operacije.

Regionalno partnerstvo

Približavajući se drugoj obljetnici ustrojavanja, MSAP se razvija prema ispunjenju svoje trenutačne temeljne zadaće: kroz teorijsku i praktičnu letačku obuku obučavati konvencionalne helikopterske posade za provedbu nekonvencionalnih specijalnih zračnih operacija u potpori specijalnih snaga. Za to se u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” pripremaju svi uvjeti, kadrovski i infrastrukturni (prostori za život i rad, učionice i druga postrojenja). A za jedinstvenost Središta, koje će obučavati elitne zračne posade i vojnike, vjerojatno je ključno što su Zadar i okolica stvarno posebno hrvatsko i europsko područje: na relativno su malom prostoru grad, zračna i pomorska luka, prometnice, obala, more, otoci, Ravni kotari, Velebit i tri stotine vedrih dana godišnje, a ne treba zaboraviti ni blizinu nekoliko vojnih poligona i vojarni OSRH. To je potvrdio i predstavnik NSHQ-a američki brigadir Chris Cassem: “MSAP je jedinstven zbog ispunjavanja uvjeta za provedbu učinkovite specijalne obuke za četiri zemlje. To regionalno partnerstvo podiže spremnost cijelog NATO-a i povećava njegove sposobnosti kolektivne obrane i odvraćanja. Kao zrakoplovac mogu vam reći da Hrvatska pruža sjajne mogućnosti za uvježbavanje pilota, blizina raznolikih terena je izvanredna. MSAP se nastavlja razvijati, NSHQ je zadovoljan što vidi da se njihovi napori vide u stručnosti i interoperabilnosti savezničkih specijalnih postrojbi.”

Združena zračna i kopnena moć

Bez obzira na sve informacije o MSAP-u i razvoju specijalnih zračnih operacija u NATO-u, sigurno je da nam je najzorniji prikaz kako to treba izgledati dala atraktivna pokazna vježba na kojoj su sudjelovali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nije trajala dugo, tek dvadesetak minuta, što je i značajka taktičkih specijalnih akcija. No, bila je upečatljiva. Ukratko, kao odgovor na krizne situacije koje je prouzročila teroristička skupina, za tren oka dva su helikoptera Mi-171Sh stigla na poprište pucnjave i praktički u pokretu iskrcavala pripadnike ZSS-a. Uz potporu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te nekoliko vozila MRAP, vojnici su pokazali koliko su sinkronizirani, precizni i ubojiti. “Loši dečki” nisu se dobro proveli. “Izgledalo je tako lako,” prokomentirao je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih operacija u Europi general-bojnik David Tabor, koji i sam ima iskustva u provedbi sličnih operacija. Impresioniran je bio i brigadir Cassem: “Vidjeli smo fenomenalan prikaz združene zračne i kopnene moći. Prikazane sposobnosti naglasile su važnost kombiniranog zračno-kopnenog uvježbavanja za specijalne operacije. Kad su združene, te su sposobnosti spremne za suprotstavljanje bilo kojoj prijetnji iz bilo kojeg smjera u bilo koje vrijeme.”

“Posjet predstavnika specijalnih snaga MSAP-u pokazatelj je važnosti Središta ne samo za četiri nacije nego i za cijeli NATO. Razvojem Središta razvijaju se nacionalne sposobnosti pojedinih zemalja, ali i interoperabilnost te standardi na razini NATO-a,” zaključio je brigadir Pušnik, izrazivši uvjerenje da je pred MSAP-om zbog potpore s državnih i vojnih razina svijetla budućnost.

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Tomislav BRANDT