Potpisan Tehnički sporazum između MORH-a i MSAP TC-a

Potpisan Tehnički sporazum između MORH-a i MSAP TC-aDirektor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik istaknuo je kako osnivanje MSAP-a ima izniman značaj za sve zemlje koje u njemu sudjeluju jer se u obuci u ovom središtu primjenjuju NATO SOF standardi te se na taj način povećava i razvija interoperabilnost specijalnih zračnih snaga

U Ministarstvu obrane potpisan je 1. lipnja Tehnički sporazum o materijalnoj, logističkoj, administrativnoj i personalnoj potpori koju će Ministarstvo obrane osigurati za rad i razvoj sposobnosti Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga.

Sporazum su potpisali državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik.

Svečanom potpisivanju nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, Dunja Bujan, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za obrambenu politiku, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić, voditelj Službe za obrambeno planiranje ujedno i predsjedavajući MSAP TC-a Međunarodnog upravljačkog odbora brigadir Dean Kranjčec, direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik, zamjenik direktora MSAP TC-a pukovnik Peter Simon, nacionalni član MEB-a brigadir Branko Tubić, časnik za standardizaciju/sigurnost letenja u MSAP TC-u pukovnik Teodor Rashkov i časnik za obuku/planiranje u MSAP TC-u pukovnik Tomaž Oblak.

U svojem je obraćanju državni tajnik Ivić istaknuo kako je preuzimanjem uloge zemlje domaćina Republika Hrvatska zajedno s partnerima poduzela važan korak prema daljnjem razvoju sposobnosti Saveza, kroz međunarodni program obuke kao sveobuhvatni okvir suradnje.

Interoperabilnost snaga

“Ponosni smo što će se u Središtu obučavati najbolji piloti za provedbu specijalnih zračnih operacija iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije te koristim ovu prigodu da još jednom čestitam zemljama članicama na svemu što je učinjeno do sada,” poručio je Ivić.

O važnosti daljnjeg razvoja sposobnosti specijalnih zračnih snaga govorio je i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj istaknuvši kako vjeruje da će Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku u budućnosti postati NATO-ov centar izvrsnosti.

Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik kazao je kako osnivanje MSAP-a ima izniman značaj za sve zemlje koje u njemu sudjeluju jer se u obuci u ovom Središtu primjenjuju NATO SOF standardi te se na taj način povećava i razvija interoperabilnost specijalnih zračnih snaga.

“Iako je cijeli projekt još uvijek na početku, naše su ambicije velike. Vjerujemo kako se upornim i kontinuiranim radom može ostvariti ono što planiramo, a to je da MSAP TC postane NATO-ov centar izvrsnosti,” rekao je pukovnik Pušnik.

Zamjenik direktora MSAP TC-a pukovnik Peter Simon izrazio je zadovoljstvo napretkom i načinom rada MSAP-a istaknuvši kako njegovo postojanje od samog početka podupire NATO Sjedište specijalnih operacija i američko Zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi.

“U ime naših međunarodnih članova i sudionika obuke izražavam duboku zahvalnost Republici Hrvatskoj kao zemlji domaćinu programa. Njihova predanost naš je ključ uspjeha,” kazao je.

Pukovnici Rashkov i Oblak složili su se kako je u cijeloj obuci najvažnija razmjena iskustava i znanja te kako je upravo ulaganje u specijalne zračne snage smjer razvoja oružanih snaga.

Tekst OJI

Foto Josip Kopi