Ustrojavanje novog NATO-ova središta u Zemuniku

Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija snažno podupire NATO-ovo međunarodno osoblje te NATO-ovo zapovjedništvo za specijalne operacije čiji su predstavnici iskazali potporu u uspostavi i daljnjem razvoju tog jedinstvenog središta za obuku

U  vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, od  7. do 10. svibnja 2019., održana je prva konferencija Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) u sklopu koje je održan i prvi sastanak Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board – MEB).

Republika Hrvatska je 2015., među ostalim zemljama NATO-a, preuzela određene Ciljeve sposobnosti čime se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit – SOATU). Temeljem preuzetih obveza te u cilju jačanja nacionalnih obrambenih sposobnosti, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Slovenija odlučile su osnovati Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija.

Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija zamišljeno je kao središte za obuku koje će planirati  i provoditi obuku helikopterskih posada te njihovu integraciju s timovima specijalnih snaga za planiranje i provedbu specijalnih operacija. Obuka će se dijeliti na teorijsku i praktičnu te će se u početku osposobljavati instruktori koji će svoja znanja i vještine prenositi na pripadnike postrojbe koje trebaju dostići zahtijevane sposobnosti.

Sporazum o razumijevanju potpisan je 4. listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a potpisali su ga ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije, uz nazočnost zamjenice glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller. Aktivnosti na uspostavi MSAP-a s hrvatske strane provode Zapovjedništvo HRZ-a i Zapovjedništvo specijalnih operacija uz potporu Glavnog stožera OSRH i Ministarstva obrane RH.

Konferenciju u Zemuniku otvorio je zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija poželjevši svim sudionicima uspješan rad. Zahvalio je predstavnicima NSQH-a, POLSCOM-a SOCEUR-a i NATO IS-a: ”Posebno mi je drago vidjeti kako je prepoznat puni potencijal naše multinacionalne suradnje, koja će pružiti mjesto za razvoj multinacionalnih sposobnosti i u duhu istinskog partnerstva nastojati povećati mogućnosti za dijeljenje resursa i znanja.“

U radu konferencije uz pripadnike oružanih snaga zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske kao zemlje domaćina sudjelovali su i predstavnici NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters), predstavnici SOCEUR-a, predstavnik NATO-ova međunarodnog osoblja (NATO International Staff), a u svojstvu promatrača predstavnik Oružanih snaga Poljske.

U prvom dijelu konferencije formirane su tri radne grupe (sindikati): za obuku, za pravna pitanja te radna grupa koja se bavila personalnim pitanjima. Zadaća radnih grupa bila je pripremiti određene dokumente, propise i pravila odnosno osigurati preduvjete za početak rada MSAP-a, tj. za prvi sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP-a koji se održao zadnjeg dana konferencije 10. svibnja. Na prvom radnom sastanku Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board – MEB) izabrani su predsjedavajući MEB-a, MSAP-a i direktor MSAP-a. Brigadir Dean Kranjčec, voditelj Odjela za planiranje obrambenih sposobnosti u Upravi za obrambenu politiku MORH-a predsjedavajući je Međunarodnog upravljačkog odbora.

Za direktora Središta, čije će sjedište biti u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, izabran je pukovnik Tomislav Pušnik, pripadnik Pilotske škole Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zamjenik direktora Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija bit će pripadnik OS-a Mađarske. Dvije međunarodne pozicije u Multinacionalnom središtu popunit će slovenski i bugarski pripadnici oružanih snaga, a preostalih pet pozicija pripadnici OS-a Republike Hrvatske.

Članove Međunarodnog upravljačkog odbora pozdravio je direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj te im zahvalio na trudu koji ulažu u realizaciji ovog projekta, istaknuvši kako je riječ o velikom projektu, kojem punu potporu daju i Ministarstvo obrane i Oružane snage RH. ”Očekuje vas velik posao i uvjeren sam da ćete dati sve od sebe da se on uspješno realizira,” poručio je viceadmiral Hranj. Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora brigadir Kranjčec istaknuo je kako će se Odbor sastajati najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće. Odbor nadzire i daje smjernice za rad Međunarodnog središta, a njegovi su članovi predstavnici svih zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju. Kako predsjedatelj Odbora ne sudjeluje u glasanju, iz OSRH je u Odbor imenovan brigadir Branko Tubić iz Uprave za planiranje OSRH.

Pukovnik Pušnik rekao je kako će zajedničkim radom učiniti sve kako bi na najbolji način predstavili sposobnosti Hrvatske vojske i snaga partnerskih i prijateljskih zemalja sudionica MSAP-a. Tijekom konferencije izrađeni su dokumenti, koje je potvrdio Međunarodni upravljački odbor. Njihovim usvajanjem stvorili su se preduvjeti za početak rada Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija. Važno je istaknuti kako će obuka biti otvorena ne samo za zemlje članice MSAP-a već i za sve ostale pripadnike zemalja članica NATO-a. Prve teorijske obuke planirane su u rujnu 2019. na kojima će sudjelovati više od 20 polaznika. Očekuje se da će MSAP postići početne operativne sposobnosti do kraja 2019. i time pridonijeti prilagodljivosti i spremnosti NATO-a.


Idealan izbor

Vojarna ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, zbog svojih klimatskih i geografskih uvjeta koji omogućuju velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje, pokazala se idealnim izborom. Za specijalne operacije karakteristično je da se provode u različitom zemljopisnom okruženju i vremenskim uvjetima te se stoga specijalne postrojbe moraju osposobiti za djelovanje u svim uvjetima.  Klimatske karakteristike u području Velebita i Ravnih kotara osiguravaju potrebne uvjete  za planinsko letenje  i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru. Dodatna prednost ove lokacije jest i činjenica da su u roku od 30 minuta letenja dostupna većina  vojnih poligona Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 


Brigadir Dean Kranjčec

Predsjedavajući MEB-a brigadir Dean Kranjčec pripadnik je OSRH od 1991. Do sada je obavljao niz dužnosti u OSRH, od načelnika tehničke službe 144. brigade, voditelja odsjeka za borbenu spremnost u Operativnoj upravi GS-a OSRH te načelnika katedre/nastavnika operativnog umijeća na HVU-u. Ima bogato iskustvo u provedbi obuke i ocjenjivanju borbene spremnosti postrojbi OSRH sukladno NATO-ovim standardima te međunarodno iskustvo stečeno kroz obnašanje raznih stožernih dužnosti u NATO-u. Tri je godine, među ostalim, radio u NATO-ovu združenom zapovjedništvu u Lisabonu, bio je i zamjenik načelnika CJ9 RC North u operaciji ISAF u Afganistanu, a sudjelovao je i u međunarodnoj misiji KFOR na Kosovu. Brigadir Kranjčec završio je Zapovjedno-stožernu školu u Kini te najvišu razinu vojne izobrazbe u OSRH Ratnu školu ”Ban Josip Jelačić“ u Zagrebu.


Pukovnik Tomislav Pušnik

Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik pripadnik je Hrvatske vojske od 1997. kad je završio školovanje kao pripadnik 1. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Do sada je obavljao niz voditeljskih i zapovjednih dužnosti u HRZ-u, ali i u međunarodnim misijama. Tako je, među ostalim, bio zapovjednik letačkog voda, zamjenik, a potom i zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera, a trenutačno je časnik za metodiku letačke obuke u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ-a ”Rudolf Perešin. Sudjelovao je u međunarodnoj operaciji KFOR na Kosovu te operaciji ISAF u Afganistanu, a potom u dvama navratima i u operaciji Odlučna potpora gdje je u sklopu AAT timova–(Air Advisory Team) obučavao i savjetovao pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF). Pukovnik Pušnik sudjelovao je u pripremi, organizaciji i provedbi šest obučnih ciklusa združene obuke čeških, mađarskih, slovačkih i hrvatskih savjetodavnih zrakoplovnih timova AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course. Tijekom dosadašnje karijere u sklopu raznih obuka stekao je i širok spektar znanja iz područja specijalnih zračnih operacija.

Doris Ravlić

 Foto: Mladen Čobanović

 

 

.